Kaip vatnikas tapo populiariausiu drabužiu Sovietų Sąjungoje – ir kodėl dabar tai yra neigiamai pašiepiantis terminas? (Foto, Video)  (13)

Kaip atsirado paprasta ir pigi striukė, vėliau tapusi neigiamu internetiniu terminu arba „slengu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiltas, atsparus vėjui ir, svarbiausia, pigus. Tai buvo klasikinis vatnikas – dygsniuota paminkštinta striukė, prikimšta vatos, dar vadinama vatine striuke, vatinuke, telogreika, arba šimtasiūle.

Sovietų Sąjungoje tokią striukę vilkėjo visa šalis: kariai, studentai, darbininkai, kaliniai, statybininkai, vairuotojai ir kt.

Po kurio laiko į vatniką pradėta žiūrėti kaip į „unikaliai rusišką“ aprangą. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį tai virto neigiamu terminu.

Vatinukės atsiradimas

Vatnikas nėra rusiškas išradimas. Šalyje jis atsirado tik XIX amžiaus pabaigoje dėl kelių aplinkybių.

Iš pradžių vatinę striukę Vokietijoje išrado Hartmannai – tėvo ir sūnaus duetas, kuris 1870 m. sukūrė pramoninės vatos gamybos metodą. Tai pradėjo pasaulinę medvilnės revoliuciją: vata pradėjo išstumti kitus natūralius užpildus, tokius kaip ašutai, linai, vilna ir kt.

 

Vatnikas Rusijoje atsirado dėl šalies kariuomenės reformos. 1877–1878 m. Rusijos ir Turkijos karo analizė parodė, kad esama lauko uniforma buvo nepakankamai praktiška ir atspari šalčiui: tūkstančiai karių žuvo arba tapo neįgalūs dėl hipotermijos.

Todėl 1882 m. imperatorius Aleksandras III paskelbė reformą, kuri apėmė karinių uniformų supaprastinimą, išlaidų mažinimą ir praktiškumo didinimą. Taip buvo pradėta naudoti pigi vata, o 1885 m. šilti paminkštinti bešmetai (viršutinio drabužio rūšis) tapo kazokų iš Kaukazo skiriamuoju ženklu.

Nepaisant to, vatnikų „aukso amžiumi“ tapo sovietmetis.

Populiariausia striukė

Paminkštinta striukė buvo išgelbėjimas per Pirmąjį pasaulinį karą. Ją buvo galima pasigaminti įprastomis siuvimo mašinomis, kurios labai palengvino užduotį per visuotinę mobilizaciją, o dėl pigios medžiagos vatnikus galėjo dėvėti milijonai karių.

 

Praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje po paltu tapo privaloma dėvėti vatniką, o 1942 m. įsakymu jis visiškai pakeitė eiliniams ir jaunesniems karininkams skirtą paltą.

Antrasis pasaulinis karas išpopuliarino šiuos viršutinius drabužius ne tik fronto linijoje. Jis pasirodė neįkainojamas šaltose gamyklose, stovyklose, vėjuotuose laukuose. Būtent karo metu ir po jo vatnikas pasiekė savo populiarumo piką.

Jis netgi buvo standartizuotas, todėl tokias pačias universalias paminkštintas striukes dėvėjo ir Gulago kaliniai, ir vairuotojai, ir darbininkai, ir bulves renkantys studentai. Vienintelis skirtumas buvo spalva: kariuomenės vatnikai buvo chaki spalvos; civilių mėlyni, pilki, juodi arba rudi; kaliniai vilkėjo juodos spalvos.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(164)
(21)
(143)

Komentarai (13)