Paaiškėjo, kodėl kai kurie vyrai turi priklausomybę nuo sekso: kaltas „meilės hormonas“?  ()

Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad vyrų, turinčių priklausomybę nuo sekso, kraujyje yra didesni „meilės hormono“ kiekiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis nedidelės imties tyrimo rezultatais, paskelbtais žurnale „Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“, vyrų, turinčių hiperseksualumo sutrikimą, kraujyje gali būti didesnis oksitocino kiekis nei vyrų, neturinčių šio sutrikimo.

Hiperseksualumo sutrikimas apima pernelyg didelį, nuolatinį seksualinį elgesį, susijusį su įvairiomis nuotaikos būsenomis, su impulsyvumo komponentu ir patiriamu kontrolės praradimu.

Oksitocinas yra hormonas, kurį gamina pagumburis ir išskiria hipofizė. Jis vaidina pagrindinį vaidmenį seksualiniame elgesyje, o nenormalus hormono kiekis gali prisidėti prie hiperseksualumo sutrikimo.

„Mes išsiaiškinome, kad vyrų, sergančių kompulsinio seksualinio elgesio sutrikimu (CSBD), oksitocino lygis buvo didesnis nei sveikų vyrų“, – sakė Andreasas Chatzittofisas, medicinos mokslų daktaras, dirbantis Nikosijos universiteto medicinos mokykloje Kipre ir Umeo universitete, Švedijoje.

„Kognityvinė elgesio terapija sumažino tiek hiperseksualų elgesį, tiek oksitocino kiekį.“

 

Tyrėjai išanalizavo 64 vyrų, turinčių hiperseksualumo sutrikimą, ir 38 sveikų vyrų kraujo mėginius ir nustatė, kad hiperseksualių vyrų kraujyje buvo didesnis oksitocino kiekis. 30 vyrų, sergantys hiperseksualumo sutrikimu, praėjo kognityvinės elgesio terapijos programą, ir pastebėta, kad po gydymo šių vyrų kraujyje žymiai sumažėjo oksitocino kiekis.

„Oksitocinas vaidina svarbų vaidmenį priklausomybėje nuo sekso ir gali būti potencialus vaistas būsimam farmakologiniam gydymui“, – sakė Chatzittofisas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()