Rusija vėl dopingo skandale – 15-metės čiuožėjos organizme rastas trimetazidinas: kas tai per vaistas ir kodėl sportininkams uždraustas? (Foto, Video)  ()

Ginčai dėl dopingo testo, kuris, kaip pranešama, buvo atliktas gruodį, paaiškėjo tik per žiemos olimpines žaidynes Pekine, ir toliau vilkina medalių ceremoniją dailiojo čiuožimo komandinėje rungtyje, kurią laimėjo Rusijos olimpinis komitetas (ROC).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ROC dailiojo čiuožimo komandos narės, su ROC komanda laimėjusios aukso medalį, 15-metės Kamilos Valjievos trimetazidino testas buvo teigiamas.

Kamila Valijeva šią savaitę komandinėje rungtyje pateko į istoriją kaip pirmoji moteris, sėkmingai atlikusi keturgubą šuolį žiemos olimpinėse žaidynėse.

Kas yra trimetazidinas?

Europos Sąjungos vaistų agentūros (EMA) teigimu, trimetazidinas „yra vaistas, vartojamas krūtinės anginos priepuolių, kurie yra staigūs krūtinės, žandikaulio ir nugaros skausmai, atsirandantys dėl fizinių pastangų, dėl sumažėjusio kraujo tekėjimo į širdį, profilaktikai“.

Jis įtrauktas į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) 2021 m. draudžiamų medžiagų sąrašą „hormonų ir medžiagų apykaitos moduliatorių“ kategorijoje – vaistų klasėje, kurią WADA uždraudė dėl įrodymų, kad sportininkai juos vartojo rezultatams gerinti.

 

„Tai, ką šis vaistas daro, yra tai, kad jūsų širdis veikia veiksmingiau. Jis labai nekeičia jūsų kraujospūdžio ir nepakeičia širdies susitraukimų dažnio. Sportininkas nesijaudintų ir nebūtinai jaustųsi kitaip, bet teoriškai jie galėtų ilgiau pasirodyti aukštesniame lygyje. Galbūt tai padidintų jų ištvermę“, - teigia Ročesterio universiteto (Niujorko valstija, JAV) medicinos centro vaikų skubios medicinos gydytoja Elizabeth Murray.

Pasak daktarės Murray, trimetazidinas paprastai nebūtų skiriamas vaikams, „nebent būtų rimta priežastis“.

Iki tol garsiausias trimetazidino dopingo vartojimo atvejis yra Kinijos plaukiko Sun Yang, kuriam 2014 m. buvo skirta trijų mėnesių diskvalifikacija, kai buvo gautas teigiamas šio vaisto testas.

Draudžiamus medžiagų apykaitos moduliatorius naudojo dviratininkai, sunkiaatlečiai, boksininkai, imtynininkai, slidininkai ir kiti sportininkai iš dešimčių šalių, įskaitant Rusiją, Lenkiją, Kolumbiją, Belgiją ir Vokietiją.

Kas bus toliau?

 

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) atstovas Markas Adamsas ketvirtadienį sakė nekomentuosiantis „spekuliacijų“ šiuo atveju ir negalintis patvirtinti, ar medalių ceremonija vyks.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()