Stounhendžo eros radinys sujaudino mokslininkus: tai „svarbiausias priešistorinio meno kūrinys, rastas per pastaruosius 100 metų“  ()

Britų muziejaus duomenimis, Stounhendžo eros kreidos būgnas yra „svarbiausias priešistorinio meno kūrinys, rastas Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius 100 metų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CNN praneša, kad 5000 metų senumo būgnas, aptiktas senovinėje vaikų laidojimo vietoje, pirmą kartą bus eksponuojamas kitą savaitę. Jis bus pristatytas praėjus šešeriems metams po atradimo, kaip Britų muziejaus parodos „Stounhendžo pasaulis“ dalis.

Būgnas buvo rastas užmiesčio dvare netoli Burton Agnes kaimo Rytų Jorkšyre, Anglijoje, 2015 m., kai reikėjo atlikti įprastinius kasinėjimus, kad savininkai galėtų pastatyti konstrukciją, pranešė „The Washington Post“.

Įprastų kasinėjimų metu archeologų komanda su nepriklausoma kompanija „Allen Archeology“ rado senovinę laidojimo vietą. Laidojimo vietoje buvo trijų vaikų nuo 3 iki 12 metų palaikai, kurių kaulai tūkstantmečius buvo susipynę.

„Jie buvo apsikabinę“, – „The Washington Post“ sakė „Allen Archeology“ įkūrėjas Markas Allenas.

Kaip rašo Phys.org, būgnas buvo padėtas virš vyriausio vaiko galvos, kartu su kreidos kamuoliuku ir poliruoto kaulo kaiščiu.

Archeologai netiki, kad būgnas buvo naudojamas kaip muzikos instrumentas, nepaisant pavadinimo. Labiau tikėtina, kad tai buvo skulptūrinis meno kūrinys, talismanas ar, galbūt, žaislas vaikams.

 

Pasak „Washington Post“, kapas yra retas radinys, nes senovės žmonės neolito laikų Didžiojoje Britanijoje dažniausiai kūnus kremuodavo arba palikdavo sulesti varnoms.

O būgnas yra toks reikšmingas, nes tai „vienas įmantriausiai dekoruotų šio laikotarpio objektų, sutinkamų bet kurioje Britanijos ir Airijos vietoje“, – nurodė Britų muziejus.

„Ant būgno esančiuose raižiniuose, kuriuose pavaizduotos spiralės ir trikampiai, matomas „drugelio“ motyvas“, – „The Washington Post“ sakė Britų muziejaus kuratorius Neilas Wilkinas.

Jie meniniu požiūriu yra panašūs į kitus objektus, rastus neolito laikų Škotijoje ir Airijoje, sakė Wilkinas, teigdamas, kad priešistorinės bendruomenės bendravo viena su kita, nepaisant didelių geografinių atstumų.

 

„Šis būgnas yra ypač intriguojantis, nes jis iš esmės apima tam tikrą meninę kalbą, kurią šiuo metu matome visose Britų salose, o mes kalbame prieš 5000 metų“, – CNN sakė projekto kuratorė Jennifer Wexler.

Šis atradimas atliktas praėjus daugiau nei 100 metų nuo Folktono būgnų atradimo. Trys panašūs kreidos būgnai buvo rasti Folktono kaime – maždaug 15 mylių (24 km) nuo Burton Agnes, 1889 metais.

Wilkinas „The Washington Post“ sakė: „Mes laukėme daugiau nei 100 metų, kol atsiras dar vienas iš šių nuostabių objektų, ir kad jis vėl atsirado su vaikais, yra nuostabu.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()