Kas sukuria geresnį COVID-19 imunitetą – skiepai ar persirgimas? Paaiškėjo įspūdingas skirtumas  (9)

Remiantis naujais tyrimais, iRNR COVID-19 vakcinos sukelti antikūnai gali geriau neutralizuoti virusą ir jo atmainas, nei natūralus imunitetas. Rezultatai rodo, kad net ir pasveikus nuo COVID-19, vakcina greičiausiai išlieka geriausiu būdu apsisaugoti nuo pakartotinio užsikrėtimo – ypač nuo naujų ir labiau užkrečiamų viruso variantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Natūralus imunitetas prieš vakcinaciją – karšta diskusija, vykstanti nuo pat tada, kai 2020 m. pabaigoje pasirodė pirmosios iRNR vakcinos nuo COVID-19. Skiepų priešininkai teigė, kad, kaip ir daugelio kitų infekcinių ligų atveju, mūsų imuninė sistema pirmą kartą užsikrėtus virusu sukurs ilgalaikius antikūnus prieš jį, ir bet kokias vėlesnes infekcijas bus galima nesunkiai įveikti.

Mokslininkai išreiškė abejonių dėl natūralaus imuniteto ilgaamžiškumo, o šalys, kurios taikydamos minimalias karantino priemones bandė sukurti „bandos imunitetą“, iš esmės patyrė nesėkmę.

Tačiau iki šiol buvo gauta nedaug duomenų apie tai, ar vakcinos sukelti antikūnai yra geresni nei natūralus imunitetas.

Šiame naujame tyrime JAV Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai pasitelkė keletą in vitro tyrimų (bandymų, atliktų ne gyvojoje, bet dirbtinėje sistemoje), kad nustatytų, kiek antikūnų sukuria vakcina ir kiek – natūralus imunitetas,o taip pat ar tai koreliuoja su tuo, kiek virusų neutralizuojama.

Iš 33 donorų, kurių visų anamnezėje buvo užfiksuota persirgta COVID-19 infekcija, buvo paimti 41 serumo mėginiai – ir palyginti su 28 donorų, kurie visi buvo gavę dvi „BioNTech“/„Pfizer“ arba „Moderna“ vakcinos dozes, mėginiais.

 

Tų, kurie buvo pasiskiepiję, neutralizuojančių antikūnų kiekis, palyginus su natūralaus imuniteto grupe, buvo padidėjęs 16,8 karto – ir 30,1 karto, palyginus su kita grupe, kurioje buvo naujai diagnozuoti COVID-19 pacientai.

Susidūrus su kitu viruso variantu, vakcinuotųjų mėginių antikūnai jį neutralizavo taip pat daug veiksmingiau nei natūralaus imuniteto sukelti antikūnai.

Tyrėjai padarė išvadą, kad iRNR vakcinos sukelti antikūnai prieš infekcinius variantus greičiausiai buvo veiksmingesni už natūralų imunitetą.

Tačiau mokslininkai atkreipia dėmesį, kad šis tyrimas reprezentuoja tik laboratorines sąlygas, t.y. negalima tvirtai teigti, kad vakcinos yra veiksmingesnės realiomis lauko sąlygomis. Be to, į tyrimą neįtraukti kai kurie veiksniai, kurių negalima atvaizduoti modelyje – pavyzdžiui, viruso smaigalio baltymo ir jo receptoriaus 3D struktūros. Taip pat pažymima, kad natūralaus imuniteto ir paskiepytųjų grupių amžiaus mediana skyrėsi – nors tai neturėtų lemti dramatiško antikūnų lygio skirtumo.

 

Rezultatai paskelbti žurnale „Scientific Reports“.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(15)
(-11)

Komentarai (9)