Žemėje aptiktas 50 tūkst. metų senumo krateris: įrodymai akivaizdūs - tai nežemiškos kilmės svečio darbas  ()

Šiaurės rytų Kinijoje esantis pusmėnulio formos krateris yra didžiausias per pastaruosius 100 000 metų Žemėje susiformavęs smūginis krateris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 2020 m. vienintelis kitas kada nors Kinijoje aptiktas smūginis krateris buvo rastas Siujano apskrityje, teigiama NASA pranešime. Tada, 2021 m. liepą, mokslininkai patvirtino, kad geologinė struktūra Mažojo Sindžano kalnų masyve susiformavo dėl į Žemę atsitrenkusios kosminės uolienos.

Tą patį mėnesį žurnale „Meteoritics and Planetary Science“ komanda paskelbė naujai atrasto smūginio kraterio aprašymą.

Yilano kraterio skersmuo yra apie 1,85 km ir jis greičiausiai susiformavo maždaug prieš 46-53 tūkst. metų, remiantis šioje vietoje rastų medžio anglies ir organinių ežero nuosėdų radiokarboniniu datavimu, sakoma NASA pranešime. Tyrėjai šiuos nuosėdų mėginius surinko išgręžę gręžinio šerdį iš kraterio centro, pranešė „Forbes“.

Po daugiau kaip 100 metrų sluoksniuotomis ežero ir pelkės nuosėdomis gulėjo beveik 320 m storio brekcioto granito, t. y. granito, sudaryto iš daugybės uolienų fragmentų, sulipdytų į matricą, plokštė. Ant šios uolienos matyti akivaizdūs meteorito smūgio randai.

 

Pavyzdžiui, ant uolienos fragmentų matyti požymių, kad smūgio metu jie išsilydė ir persikristalizavo, nes granitas greitai įkaito, o paskui atvėso. Kiti uolienos fragmentai išvengė šio lydymosi proceso, o juose yra „sukrėsto“ kvarco, kuris, pasak „Forbes“, sudužus kosminei uolienai, suskilo aiškiu raštu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()