[Žinios trumpai] Pirmą kartą nustatytas delta-omikrono hibridinis COVID-19 variantas: ar verta sunerimti?  ()

Apie naujo hibridinio varianto atvejus pranešta ir Europoje, ir JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai patvirtino, kad egzistuoja naujas COVID-19 variantas, kuris pirmą kartą sujungia mutacijas iš omikrono ir delta variantų, ir yra pranešimų apie atvejus tiek Europoje, tiek JAV.

Naujasis hibridinis variantas, neoficialiai pramintas „deltakronu“, buvo patvirtintas genomo sekvenavimu, kurį atliko IHU Méditerranée Infection Marselyje (Prancūzija) mokslininkai, ir buvo aptiktas keliuose Prancūzijos regionuose.

Tarptautinės duomenų bazės GISAID duomenimis, atvejų taip pat aptikta Danijoje ir Nyderlanduose. Pasak „Reuters“, Kalifornijoje įsikūrusi genetikos tyrimų bendrovė „Helix“ JAV nustatė du atvejus atskirai. Be to, Jungtinėje Karalystėje buvo nustatyta apie 30 atvejų, rašo „The Guardian“.

Hibridinis variantas atsirado per procesą, vadinamą rekombinacija – kai du viruso variantai vienu metu užkrečia pacientą, apsikeisdami genetine medžiaga, kad sukurtų naują palikuonį. Mokslininkai teigia, kad deltakrono varianto „stuburas“ yra iš delta varianto, o jo smaigalio baltymas, leidžiantis virusui patekti į šeimininko ląsteles, yra kilęs iš omikrono.

 

Pasak GISAID, manoma, kad naujasis variantas cirkuliuoja nuo sausio mėnesio.

Maria Von Kerkhove, COVID-19 techninė PSO vadovė, spaudos konferencijoje sakė, kad kol kas mokslininkai nepastebėjo jokių naujojo varianto sunkumo pokyčių, palyginti su ankstesniais variantais, tačiau šiuo metu atliekama daug mokslinių tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()