Webbo kosminis teleskopas ką tik atsiuntė savo pirmąjį ryškų žvaigždės atvaizdą – vaizdas užburiantis (Foto, Video)  (1)

Baigtas kritinis Jameso Webbo kosminio teleskopo veidrodžio suderinimo etapas – naujausia observatorija gali pradėti mokslinius stebėjimus po kelių mėnesių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 11 d. teleskopas baigė paskutinį tikslaus fazavimo etapą, kad ištaisytų derinimo klaidas. Jokių problemų nenustatyta, o Webbo komanda įsitikinusi, kad kiekvienas optinis parametras veikia taip gerai, kaip gali.

Siekdamas parodyti savo galimybes, Webbas sutelkė dėmesį į vieną žvaigždę, pavadintą 2MASS J17554042+6551277, plačiau žinomą kaip TYC 4212-1079-1.

Šis ryškus objektas, esantis maždaug už 2000 šviesmečių, yra kiek daugiau nei 16 kartų ryškesnis už Saulę. Vaizdo kontrastui optimizuoti buvo naudojamas raudonas filtras; ir, nors teleskopas tik žiūrėjo į žvaigždę, jo instrumentai tokie jautrūs, kad gali pamatyti ir fonines žvaigždes bei galaktikas.

 

Webbas yra pirmasis kosminis teleskopas su segmentuotu veidrodžiu, susidedančiu iš 18 atskirų šešiakampių segmentų.

Šių veidrodžių išlygiavimas yra labai svarbus; jie turi būti nanometrų tikslumo ribose, kad sudarytų vieną veidrodinį paviršių. Atsižvelgiant į tai, kad teleskopas nėra lengvai pasiekiamas atliekant aptarnavimo užduotis, labai svarbu, kad viskas veiktų nepriekaištingai.

Webbas yra pastatytas gravitaciniu požiūriu stabiliame erdvės regione, kurį sukuria Žemės ir Saulės sąveika, vadinama Lagranžo tašku 2 arba L2. Šios stabilios kišenės idealiai tinka erdvėlaiviams, nes sumažina degalų sąnaudas.

 

ESA erdvėlaivis Gaia, Paukščių Tako žemėlapio projektas, taip pat yra L2 nuo 2014 m., o netrukus po to, kai atvyko Webbo teleskopas, Gaia sugebėjo jį užfiksuoti.

Per ateinančias šešias savaites Webbo derinimo procesas bus baigtas. Tada teleskopas pradės paskutinius pasirengimus mokslinėms operacijoms. Tikimasi, kad pirmieji moksliniai stebėjimai iš teleskopo pasieks kažkada vasarą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(0)
(42)

Komentarai (1)