[Karšta tema] Kas buvo Vokietijos nacių partijos liūdnai pagarsėję Niurnbergo mitingai, su kuriais lyginamas Putino surengtas renginys Maskvos stadione (Foto, Video)  ()

2022 m. kovo 18 dieną, praėjus aštuoneriems metams po to, kai Rusijos kariai aneksavo Krymą, Putinas Maskvos stadione surengė milžinišką mitingą. Tai daug kam priminė nacių rengtus mitingus Niurnberge, Vokietijoje. Kas tai buvo per renginiai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niurnbergo mitingai – tai bet kuris didžiulis nacių partijos mitingas, vykęs 1923, 1927 ir 1929 m. ir kasmet nuo 1933 iki 1938 m. Niurnberge, Bavarijoje, Vokietijoje. Mitingai pirmiausia buvo propagandiniai renginiai, kruopščiai surengti siekiant sustiprinti partijos entuziazmą ir parodyti nacionalsocializmo galią likusiai Vokietijai ir pasauliui.

Pirmasis šalies masto partijos suvažiavimas buvo surengtas Miunchene 1923 m. sausio mėn., tačiau tų pačių metų rugsėjį vieta buvo perkelta į Niurnbergą, kurio nuostabus viduramžių pobūdis buvo idealus fonas nacionalistiniam antrojo partijos kongreso pasirodymui.

Pirmasis išties didžiulio masto mitingas įvyko 1929 m. ir jame buvo daug elementų, žyminčių visus būsimus mitingus: riaumojančios Wagnerio uvertiūros, jaudinančios kovos dainos, vėliavos, „žąsies žingsnio“ žygiavimai, žmonių svastikos formacijos, deglų procesijos, laužai ir fejerverkai.

 

Adolfui Hitleriui 1933 m.atėjus į valdžią, mitingai tapo kasmetiniu nacionaliniu įvykiu.

Adolfas Hitleris ir kiti nacių lyderiai sakydavo ilgas kalbas. Pastatai būdavo išpuošti didžiulėmis vėliavomis ir nacių ženklais.

Mitingų kulminacija buvo iškilmingas spalvų pašventinimas, per kurį naujos vėliavos buvo paliečiamos su Blutfahne (kraujo vėliava), suplyšusia nacių vėliava, kuri, kaip teigiama, buvo permirkusi nacių krauju, žuvusiųjų per nesėkmingą 1923 m. lapkričio 8– 9 d. Alaus pučą.

 

Mitingai paprastai vykdavo rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjį, trukdavo nuo kelių dienų iki savaitės ir sutraukdavo šimtus tūkstančių partijos narių ir žiūrovų, tarp jų šimtus užsienio žurnalistų.

Į mitingus buvo įtrauktos jaudinančios fiurerio (Hitlerio) kalbos, kurios dažnai būdavo proga paskelbti naujas nacių kryptis. Pavyzdžiui, 1935 metais prieš žydus buvo paskelbti rasistiniai Niurnbergo įstatymai.

 

Mitingų generuojama emocinė galia buvo išsaugota filmuose, ypač Leni Riefenstahl klasikiniame filme „Triumph des Willens“ (Valios triumfas) (1935), kuriame pristatoma kruopščiai surežisuota 1934 m. mitingo versija.

Dėl pasiruošimo karui prieš Lenkiją, vadinamasis Taikos mitingas 1939 m. buvo atšauktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()