Nepaisydama JAV įspėjimo, Kinija pasirašė gynybos paktą su Saliamono Salomis: jau sureagavo Australija ir Naujoji Zelandija (Video)  ()

Susitarimu siekiama sustiprinti „socialinį stabilumą ir ilgalaikę ramybę Saliamono Salose“, sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-20 Nepaisydama JAV įspėjimo, Kinija pasirašė gynybos paktą su Saliamono Salomis: jau sureagavo Australija ir Naujoji Zelandija (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija ir Saliamono Salos pasirašė pagrindų susitarimą dėl bendradarbiavimo saugumo srityje, antradienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wangas Wenbinas.

„Kinijos ir Saliamono Salų vyriausybių patvirtinimu, valstybės patarėjas ir užsienio reikalų ministras Wang Yi bei užsienio reikalų ir išorės prekybos ministras Jeremiah Manele atitinkamai Kinijos ir Saliamono Salų vyriausybių vardu oficialiai pasirašė tarpvyriausybinį abiejų šalių bendradarbiavimo saugumo srityje paktą“, – sakė Wang.

Susitarimu siekiama sustiprinti „socialinį stabilumą ir ilgalaikę ramybę Saliamono Salose“, sakė jis, pabrėždamas, kad Kinijos ir Saliamono Salų bendradarbiavimas saugumo srityje nėra nukreiptas į jokią trečiąją šalį, tarnaujantis bendriems Pietų Ramiojo vandenyno regiono interesams.

„Abi šalys bendradarbiaus tokiose srityse kaip socialinės tvarkos palaikymas, žmonių gyvybės ir turto apsauga, humanitarinė pagalba ir reagavimas į stichines nelaimes, siekdamos padėti Saliamono Saloms stiprinti gebėjimus užtikrinti savo pačių saugumą“, - pridūrė Wang.

Pirmadienį Jungtinės Valstijos išreiškė susirūpinimą dėl Kinijos ir Saliamono Salų saugumo susitarimo projekto, o JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as atkreipė dėmesį į „platų saugumo susitarimo pobūdį“, dėl kurio Kinija gali dislokuoti savo karines pajėgas šalyje. Pasak jo, susitarimas gali sukelti nestabilumą Saliamono Salose ir „sudaryti nerimą keliantį precedentą platesniam Ramiojo vandenyno salų regionui“.

 

JAV valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad vėliau šią savaitę du aukšto rango JAV pareigūnai Kurtas Campbellas ir Danielis Kritenbrinkas vyks į Saliamono Salas, kad perteiktų Vašingtono susirūpinimą dėl didėjančios Kinijos veiklos regione.

JAV paskelbė, kad vėl atidarys savo ambasadą Saliamono Salose, kuri buvo uždaryta nuo 1993 m.

Be JAV, susirūpinimą dėl saugumo Ramiojo vandenyno regione išreiškė ir regiono galiūnės Australija ir Naujoji Zelandija.

Saliamono Salos atmetė paskutines Australijos – didžiausios pagalbos teikėjos – pastangas sustabdyti susitarimą. Ministras pirmininkas Manassehas Sogavare'as sakė, kad paktas „nepakenks taikai ir harmonijai“ regione.

 

Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne ir Ramiojo vandenyno ministras Zedas Seselja ką tik pasirašytą susitarimą pavadino „labai nuviliančiu“, sakydami, kad jie „nerimauja dėl skaidrumo stokos, su kuria buvo sudarytas šis susitarimas“.

Australijos leiboristų opozicija pavadino tai „blogiausia Australijos užsienio politikos Ramiojo vandenyno regione nesėkme“ per 80 metų.

Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministrė Nanaia Mahuta taip pat sakė, kad šalį „nuliūdino“, kad Saliamono Salos sudarė susitarimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(3)
(-3)

Komentarai ()