[Žinios trumpai] Ar atsiras nauja supervalstybė? Kuri šalis gaus daugiausiai naudos iš karo Ukrainoje  (9)

Ar atsiras nauja supervalstybė? Kuri šalis gaus daugiausiai naudos iš karo Ukrainoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštos naftos produktų kainos dėl karo Ukrainoje leido Katarui perimti iniciatyvą geopolitinėje rinkoje ir išstumti Rusiją.

Apie tai praneša „Bloomberg“.

Pastebima, kad Europa, kuri po Rusijos karių invazijos į Ukrainą atsisako Rusijos Federacijos naftos ir ieško naujo tiekėjo, atkreipė dėmesį į Katarą.

„Pastarosiomis savaitėmis į Dohą atskrido keli aukšto rango Europos Sąjungos pareigūnai, kurie visi aiškiai pasakė: mums reikia jūsų dujų kuo greičiau. Vokietija įsakė įmonėms pradėti derybas dėl tiekimo“, – rašo žurnalistai.

Remiantis pirmojo ketvirčio tendencijomis, tikimasi, kad Kataro energijos eksportas 2022 m. pirmą kartą nuo 2014 m. pasieks 100 mlrd. JAV dolerių.

Tikimasi, kad Kataras pasaulinėse akcijų rinkose išleis dar daugiau pinigų, kad pasiektų savo užsienio politikos tikslus. Tam Kataras panaudos savo 450 milijardų dolerių valstybės turto fondą.

Europa skuba kuo greičiau pakeisti Rusiją nauju tiekėju, nes Rusijos Federacija sustabdė dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

Tuo tarpu Katare tęsiasi dujotiekio tiesimas, kuris iki 2027 metų dujų eksportą padidins 60 proc.

 

Papildoma paklausa reiškia didesnę pirkėjų konkurenciją dėl ilgalaikių tiekimo sutarčių ir, greičiausiai, geresnes sąlygas Katarui.

Rusija gali palikti Europą be dujų

Suomijos vyriausybė ir įmonės gegužę ruošiasi nutraukti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos. Tai gali įvykti jau 21 d., kitą dieną po to, kai baigiasi rusų nustatytas terminas atsakyti į RF reikalavimą už energetiką atsiskaityti rubliais.

Suomijoje manoma, kad Rusijos Federacija gali atjungti nuo dujų tiekimo kitas ES šalis, kurios taip pat neketina tenkinti Kremliaus noro.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(1)
(48)

Komentarai (9)