Kas yra dabar ypač garsiai skambantis „Roe vs. Wade“? JAV gyvenimą pakeitęs sprendimas, kurį dabar vėl bandoma kontroversiškai pakeisti (Video)  ()

Nutekintame JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimo projekte teigiama, kad šalies aukščiausiasis teismas gali būti pasirengęs panaikinti konstitucinę teisę į abortą, leisdamas atskiroms valstijoms griežčiau reguliuoti ar net uždrausti šią procedūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ką reiškia „Roe v. Wade“?

Roe prieš Wade'ą – taip vadinasi ieškinys, dėl kurio 1973 m. buvo priimtas reikšmingas JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas, nustatantis konstitucinę teisę į abortą Jungtinėse Valstijose. Daugumos nuomone, buvo  suteikta absoliuti teisė į abortą pirmąjį nėštumo trimestrą.

Kas buvo „Roe ir Wade“?

Jane Roe buvo 22 metų Normos McCorvey pseudonimas. 1969 m. tuometi 22 metų mergina, netekėjusi ir bedarbė, buvo trečią kartą nėščia, siekė pasidaryti abortą Teksase. Tuo metu, kai JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė jai palankų sprendimą, McCorvey pagimdė mergaitę, kurią padovanojo įsivaikinti.

Henry Wade'as buvo Dalaso apygardos prokuroras Teksase. Jo darbas buvo įgyvendinti valstijos įstatymą, draudžiantį abortą, išskyrus moters gyvybės išgelbėjimą, todėl jis buvo asmuo, kurį McCorvey padavė į teismą, kai ji siekė aborto.

Po jos mirties 2017 metais, biografas Joshua Prager sakė, kad McCorvey užsidirbo pragyvenimui sakydama kalbas ir rašydama knygas apie abortų diskusijas. Pasak jo, ji buvo nuosekli vienu klausimu: palaikė abortą tik pirmąjį trimestrą.

Ką teismas nusprendė 1973 m.?

Ieškovė teigė, kad Teksaso įstatymai buvo nekonstituciškai neaiškūs ir pažeidžia jos konstituciškai saugomą teisę į asmens privatumą. JAV Aukščiausiajam Teismui iškilo klausimas: ar Konstitucija pripažįsta moters teisę nutraukti nėštumą abortu?

Teisėjas Harry Blackmunas pateikė nuomonę ir 7–2 balsų dauguma nusprendė, kad ši apsauga turėjo būti suderinta su vyriausybės interesais apsaugoti moterų sveikatą ir „žmogaus gyvybės potencialą“. Konservatyvių pažiūrų teismas nurodė, kad moters sprendimas pasidaryti abortą per pirmuosius tris nėštumo mėnesius turi būti paliktas jai ir jos gydytojui.

 

Kokia buvo abortų situacija JAV prieš teismo verdiktą?

Tuo metu abortas buvo iš esmės legalus tik keturiose valstijose, o ribotomis aplinkybėmis leidžiamas 16 kitų. Konstitucinė teisė yra viršesnė prieš valstijų įstatymus, todėl teismo sprendimas panaikino draudimus likusiose 30 valstijų. Tačiau tai leido valstybėms antrajam nėštumo trimestrui įvesti tam tikras taisykles, kad apsaugotų moters sveikatą ir imtųsi priemonių apsaugoti vaisiaus gyvybę.

Kas yra ši nauja byla, kuri gali panaikinti „Roe vs. Wade“ bylos sprendimą?

Dobbs prieš Džeksono moterų sveikatos organizaciją. Ji ginčija Misisipės draudimą abortams po 15 nėštumo savaičių.

 

Šio draudimo palaikymas pakenktų abortų legalumui ir „Roe vs. Wade“ teismo sprendimui, kuris leidžia valstijoms reguliuoti, bet ne uždrausti, abortus iki vaisiaus gyvybingumo taško, maždaug 24 savaitę.

Naujoji byla panaikintų federalinę teisę į abortą apsaugą ir paliktų šį klausimą spręsti valstijoms.

Sprendimas, kaip teigiama projekte, greičiausiai sukeltų abortų įstatymų laviną – kai kurios valstijos išlaikytų abortus, o kitos jį visiškai uždraustų.

Kokia yra žmonių reakcija?

2022 m. gegužę Jungtinėse Valstijose buvo surengta daugybė abortus palaikančių ir prieš abortus nusiteikusių žmonių protestų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()