[Žinios trumpai] Estijoje statybų aikštelėje netikėtas viduramžių radinys: „tai tikras lobis“  ()

Taline statybų aikštelėje maždaug 1,5 metrų gylyje rastos ąžuolinio laivo liekanos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 24x9 metrų dydžio segmentas greičiausiai priklausė 14 amžiaus pradžios laivui. Sunku pasakyti, kokio dydžio tai buvo laivas, bet Estijos jūrų muziejaus mokslininkai mano, kad jis buvo krovininis.

Laivas buvo palaidotas po smėliu - jūra per dešimtmečius ir šimtmečius jį užkasė. Kasinėjimai vis dar vyksta, tačiau laive jau rastos medinių statinių liekanos, gyvūnų kaulai, nedideli odiniai ir tekstiliniai daiktai.

Estijos jūrų muziejaus atstovas Priit Lätti taip pakomentavo radinį: „Talinui kaip senam prekybiniam miestui toks radinys yra tikras lobis. Talino įsikūrimas yra tampriai susijęs su jūrine prekyba. Ir nors žinome daug apie krovinius ir prekeivius, mažai žinome apie jų naudotus laivus“.

Mokslininkai analizuos medieną ir bandys nustatyti, kur šis laivas buvo pastatytas. Mokslininkai iškels laivo liekanas ir patalpins jas į kontroliuojamo klimato aplinką, kad jos būtų išsaugotos. Tai padaryti bus labai sunku ir vis dar diskutuojama, kokius metodus pasirinkti. Nukasus smėlį, mediena ims greičiau pūti, todėl daug laiko tikrai nėra. Tokie radiniai patvirtina, kad labai svarbu, jog statybas istoriškai svarbiuose regionuose stebėtų archeologai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()