[Žinios trumpai] Nustatyta galima beždžionių raupų kilmė Europoje – galėjo kilti iš vienos specifinės praktikos  ()

Beždžionių raupai yra liga, kuri šiuo metu itin dažna pokalbių tema. Ji pasirodė netikėtai ir atsiranda vis daugiau naujų atvejų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sveikatos apsaugos institucijos ieško galimos beždžionių raupų kilmės, o teigiamų šio viruso atvejų skaičius auga visame pasaulyje.

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) tapo pirmąja Persijos įlankos valstybe, užregistravusia beždžionių raupų atvejį.

Čekija ir Slovėnija antradienį taip pat pranešė apie savo pirmuosius atvejus ir prisijungė prie 18 kitų šalių, kurios aptiko virusą už įprastos Afrikos bazės ribų.

Už Afrikos ribų šiuo metu yra 237 patvirtinti ir įtariami beždžionių raupų atvejai, o sveikatos priežiūros institucijos visame pasaulyje paskelbė apie planus suvaldyti virusą.

Pagrindinis Pasaulio sveikatos organizacijos patarėjas precedento neturintį beždžionių raupų protrūkį išsivysčiusiose šalyse apibūdino kaip „atsitiktinį įvykį“, kurį, regis, sukėlė seksualinis aktyvumas per du neseniai vykusius reivo vakarėlius Europoje.

Daktaras Davidas Heymannas, anksčiau vadovavęs PSO nepaprastųjų situacijų skyriui, naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad pagrindinė teorija, paaiškinanti ligos plitimą, buvo lytinis perdavimas per reivus Ispanijoje ir Belgijoje. Beždžionių raupai anksčiau nesukėlė plačiai paplitusių protrūkių už Afrikos ribų.

Sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad dauguma žinomų atvejų Europoje buvo tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais, tačiau bet kas gali užsikrėsti artimu kontaktu su sergančiu asmeniu, jo drabužiais ar patalynės užvalkalais. Mokslininkai teigia, kad bus sunku atskirti, ar plitimą lėmė seksas, ar tik artimas kontaktas.

Kaltas chemseksas?

 

Europa yra viruso epicentras, todėl svarbu žinoti, iš kur jis kilęs, kad būtų išvengta rizikingos praktikos. Viskas krypsta link vienos praktikos – vadinamojo chemsekso (chemsex).

Chemseksas yra praktika, derinanti seksą su narkotikų vartojimu ir daugiausiai paplitusi tarp homoseksualių vyrų. Ši praktika paprastai neapima prezervatyvų naudojimo, o narkotikai, įskaitant mefedroną, metamfetaminą ir GHB, yra labai dažni.

 

Dėl euforijos simptomų ir slopinimo praradimo jie linkę vykdyti rizikingesnes seksualines praktikas, tokias kaip centrinėje Madrido saunoje, kur, kaip manoma, yra viena iš beždžionių raupų protrūkio Ispanijoje ištakų.

Ispanija jau pranešė apie 55 galimus beždžionių raupų atvejus ir 34 patvirtintus atvejus. Šis naujas virusas yra reta virusinė zoonozė (liga, kurią sukelia virusai, perduodami iš gyvūnų žmonėms), kurios simptomai yra panašūs į tuos, kurie anksčiau buvo pastebėti raupais sergantiems pacientams.

Dabar buvo nustatyta, kad chemsekso praktika gali būti glaudžiai susijusi su keliais įtariamais protrūkiais, nustatytais Ispanijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()