LHC įvykdyti pirmieji „moksliniai eksperimentai“  (16)

LHC dirbantys mokslininkai atliko pirmuosius protonų srautų, įgreitintų iki 450 GeV energijos, susidūrimus ne dėl sistemos patikrinimo, o kaip tikrus mokslinius eksperimentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešama viename iš CERN organizacijos, prižiūrinčios LHC veiklą, puslapių. Formaliai nauji susidūrimai tapo pirmaisiais moksliniais eksperimentais, nes iki šiol vykdyti pluoštų susidūrimai buvo skirti sistemos veikimo patikrinimui. Pranešama, jog pirmojo „mokslinio“ pluošto susidūrimo rezultatai, gauti iš dalelių detektoriaus ALICE (kokie dar yra detektoriai galite paskaityti štai šiame straipsnyje), jau aprašomi moksliniame straipsnyje.

Protonų srautų susidūrimas įvyko gruodžio 6 dieną. Pagal pradinį planą, šis eksperimentas turėjo įvykti gruodžio 4 d., tačiau planus sumaišė netikėtas elektros energijos tiekimo sutrikimas. Tačiau tai nesukėlė jokio rimtesnio gedimo – nors dingus elektrai išsijungė greitintuvą valdantys kompiuteriai, o pačiame greitintuvo žiede jau ratais sukosi iki 450 GeV įgreitinti protonų pluoštai, suveikus avarinėms sistemoms jie buvo greitai sustabdyti. Patį elektros tiekimą inžinieriai atstatė per porą valandų.

Ruošdamiesi pirmajam „moksliniam“ protonų susidūrimui inžinieriai padidino protonų srauto paketų kiekį iki keturių. Šie paketai yra kelių centimetrų ilgio protonų telkiniai  - kuomet greitintuvas ims veikti pilnu galingumu, kiekvieno susidūrimo metu dalyvaus 2808 paketai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: