KTU Ultragarso mokslo institutas sukūrė modernų skaitmeninį dermatoskopą  (1)

Sausio 8 dieną Kauno medicinos universiteto klinikų Odos ir venerinių ligų klinikoje atidaromas odos navikų skaitmeninės dermatoskopijos kabinetas, kuriame pradės veikti modernus skaitmeninis dermatoskopas su programine įranga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis prietaisas įsigytas tarptautinio projekto, kurį Lietuvoje vykdo Kauno medicinos universitetas ir Kauno technologijos universiteto prof. K. Baršausko ultragarso mokslo instituto specialistai.

Nuo šiol dermatologo konsultacijos į KMUK atvykstantiems pacientams odos navikus bus galima tirti minėta naująja optine įranga, kuri padės pagerinti vaizdinę pigmentinių apgamų ir odos melanomos diagnostiką, vertinti, kaupti ir palyginti stebimų odos navikų duomenis.

Per pastaruosius du dešimtmečius Lietuvoje dvigubai išaugo sergamumas piktybiniais odos navikais, padidėjo mirtingumas nuo odos melanomos. Tai rodo, kad šios ligos diagnozuojamos per vėlai. Anksti diagnozavus odos vėžį, išvengiama išplėstinių operacijų, o melanomos atveju – ir blogos prognozės.

Atsižvelgiant į nepalankią odos vėžio epidemiologinę padėtį Lietuvoje, bendradarbiaujant KMU ir KTU specialistams, pradėtas vykdyti tarptautinis projektas. Projektą remia Tarptautinių mokslo ir technologijų plėtros programų agentūra. Sutelkus Lietuvos, Vokietijos, Portugalijos ir Italijos techninių sričių specialistų ir medikų pajėgas, numatyta sukurti ir įdiegti į rinką neinvazinę įrangą odos vėžiui diagnozuoti.

Vykdant projektą naujų technologijų pagrindu sukurta programinė diagnostikos įranga leis atlikti didelės skyros optinių skaitmeninių vaizdų ir ultragarsinio matavimo duomenų vertinimą tiriant odos navikų geometrinę formą, naviko sukeltus audinių pokyčius bei įsiskverbimo į audinius gylį.

Per trejus projekto vykdymo metus bendromis KMU ir KTU mokslininkų pastangomis numatoma išplėsti odos vėžio diagnostikos technologijų įrangą. Ši veikla – tai užuomazga tęstinių darbų, kurie bus vykdomi integruotame mokslo, studijų ir verslo centre, „Santakos“ slėnyje.

Pagal Kauno medicinos universiteto klinikų informaciją

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)