Vokietijoje rasti seniausi išlikę Anglijos karališkosios giminės palaikai?  (0)

Vokietijoje rasti palaikai, kaip manoma, priklausantys senųjų laikų karalienei, kurią tikriausiai sieja giminystė su Anglijos karališkąja gimine, trečiadienį pranešė archeologijos ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak britų ir vokiečių ekspertų, Vokietijos šiaurinio miesto Magdeburgo katedros vienoje kriptoje rasti į šilką susupti puikiai išsilaikę griaučiai tikriausiai priklauso karalienei Editai, Anglijos karaliaus Alfredo Didžiojo vaikaitei. Tie kaulai buvo rasti 2008 metais, vykdant platesnį Magdeburgo katedros tyrimo projektą, sakė profesorius Markas Hortonas iš Bristolio universiteto archeologijos ir Antropologijos departamento Anglijos pietvakariuose. „Žinoma, kad ji iš pradžių buvo palaidota Šv.Mauricijaus vienuolyne Magdeburge. Jeigu kaulai buvo rasti, jie tikriausiai buvo perkelti į šį vėlesnį kapą, - sakoma eksperto pranešime. - Vis dėlto, iš pradžių manyta, jog šis kapas tikriausiai tėra kenotafas (red. pastaba: kenotafas - mauzoliejaus pavidalo antkapinis paminklas, kurio kape mirusiojo kūno nėra)“. „Tačiau nuėmus dangtį buvo rastas švininis karstas, ant kurio buvo užrašytas karalienės Editos vardas, taip pat tiksliai aprašytas jos palaikų perkėlimas 1510 metais. Karste buvo beveik pilni 30-40 metų moters griaučiai, suvynioti į šilką“, - pridūrė M.Hortonas.

Edita buvo anglosaksų karaliaus Atelstano sesuo ir Alfredo Didžiojo vaikaitė. 929 metais ji buvo sutuokta su pirmuoju Šventosios Romos Imperijos imperatoriumi Otonu I Didžiuoju. Edita susilaukė trijų vaikų ir mirė 946 metais, būdama 36 metų.

Jeigu būtų patvirtinta, kad Magdeburge rasti kaulai priklauso karalienei Editai, jie būtų seniausiai žinomi išlikę Anglijos karališkosios giminės palaikai. Jos brolį Atelstaną daugelis ekspertų laiko pirmuoju Anglijos karaliumi, kuris suvienijo įvairias saksų ir keltų karalystes po Brunanburo mūšio 937 metais.

„Dar nesame visiškai tikri, ar tai Edita, nors visi moksliniai duomenys patvirtina šią interpretaciją, - sakė Vokietijos Saksonijos-Anhalto žemės senovės istorijos muziejaus darbuotojas Haraldas Melleris.

„Jeigu sugebėtume įrodyti, jog ji iš tiesų Edita, tai būtų vienas iš labiausiai jaudinamų istorijos atradimų pastaraisiais metais“, - savo ruožtu pridūrė M.Hortonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)