Ekonomistas: piratai buvo demokratai  (7)

Ilgą laiką vagimis bei jūros šunimis vadintiems piratams ekonomistas suteikia pažangios kapitalistinės demokratijos pradininkų titulą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Peteris Leesonas, Ekonomikos profesorius iš George`o Masono universiteto (JAV) teigia, kad piratai, turėję konstitucijas, rinkimus ir net sveikatos apsaugos planus visiškai teisėtai nusipelno šiuolaikinės kapitalistinės demokratijos pradininkų vardo.

Profesorius tikina archyvuose aptikęs įrodymų, jog XVIII a. pradžios piratai rėmėsi taisyklėmis bei principais, kurie dešimtmečiais pralenkė JAV Konstituciją – pirmąją rašytinę pasaulio Konstituciją – priimtą 1787 rugsėjo 17 d.

Pasak jo, yra išlikę trys arba keturi piratų konstitucijų variantai. Jis pridūrė, kad juose aiškiai matosi principai, įrodantys, kad piratai buvo pasiryžę demokratiškai priimti daugumą savo sprendimų bei įkurti darbuotojų kompensacijų schemas ir užtikrinti tam tikrą socialinį draudimą.

Vienas tekstas, susijęs su piratų kapitonu Bartholomewiu Robertsu, dar žinomu Juoduojo Barto vardu, kuris plėšikavo XVIII a. Karibų jūroje, leidžia nemažai sužinoti apie piratų visuomenės struktūrą.

„Jame rašoma apie rūkymo ir gėrimo reguliavimą, apie reguliuojamus azartinius žaidimus. Tekste nemažai ir kitokių taisyklių, reglamentuojančių kasdienę tvarką: draudimai smurtauti, vogti ir už tai baudžiančios priemonės“, – P. Leeseną cituoja naujienų agentūra AFP.

Jis pridūrė, kad šie elgesio reglamentai skiriasi nuo kitų kriminalinių organizacijų, pavyzdžiui, Sicilijos mafijos. „Piratų laive buvo visiškai priešingai. Lyderiai buvo išrenkami įgulos“, – piratus ir griežtai hierarchinę mafijos struktūrą lygino profesorius.

Ekonomistas teigia, kad nors piratų konstitucijos mums, pripratusiems prie girtų ir nuolatos jūromis plaukiojančių piratų vaizdinio, gali būti neįprastos, tačiau jas lengviau galima paaiškinti pasinaudojus klasikinio ekonomisto Adamo Smitho teorijomis.

P. Leesenas neabejoja, kad įvairūs elgesio suvaržymai buvo skirti tam, kad piratai galėtų lengviau pasipelnyti. Jis pridūrė, kad kaip „paskatinamosios premijos“ prieš mūšį dažnai būdavo žadamos socialinės kompensacijos.

„Jie skirtingai įvertindavo skirtingas kūno vietas. Kiekvienas sužeistasis gaudavo tiek, kiek jo vertę įvertindavo visa likusi įgulą“, – sakė ekonomistas.

JAV ekonomikos profesorius pastebėjo, kad šiuolaikiniai Somalio piratai pamažu perima XVIII a. kolegų, laikytų vienais sėkmingiausių nusikaltėlių, patirtį.

„Šiuo metu jie turi keliaujantį piratų teismą. Jie yra sukūrę kelias taisykles, apsaugančias nuo vagysčių ir smurto. Pakankama asmenų, kad būtų sukurta Somalio piratų visuomenė – visuomenė už įstatymo ribų“, – sakė P. Leesenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)