Nukentėjusieji nuo pesticidų susivienijo į judėjimą  (6)

François Veillerette yra prancūzų asociacijos „Judėjimas už teises ir ateities kartų pagarbą“ prezidentas. Jis kviečia žmones, kurie yra nukentėję nuo pesticidų ir negali savęs apsiginti, prisijungti prie organizacijos, kuri jau 15 metų kovoja prieš pesticidų naudojimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš prisijungusiųjų yra Pouchin Bertrand. 2004 metais jis nusipirko namą netoli kviečių laukų ir galvojo, jog pagaliau įsigijo rojaus kampelį. Jo iliuzijos netrukus išsisklaidė. Vieną savaitgalį atvažiavo didžiulis traktorius ir nupurškė pesticidais kviečių laukus iki pat Pouchin sodo ribos, kur žaidė jo mažas vaikas.

Pouchin Bertrand kreipėsi ir į policiją, ir į vietos valdžią, bet visur gaudavo atsakymą, kad ūkininkai čia ūkininkavo jau prieš jam atsikraustant ir jie privalo dirbti savo darbą.

2008 metais Demianui, kitam Pouchin sūneliui, buvo diagnozuotas hipertiroidizmas. Tėvas ligos priežastimi laiko pesticidus. Ūkininkai su tuo nesutinka.

Kitas judėjimo narys Patrickas, pats buvo ūkininku ir purkšdavo laukus pesticidais, nes to „buvo mokomas mokykloje“. „Mums buvo sakoma, kad pesticidai nekenksmingi, todėl mes purkšdavome juos apsirengę vien šortais ir marškinėliais. Tačiau vieną dieną trūko šlangutė ir aš visas buvau apipurkštas traktoriaus kabinoje piktžoles žudančiu skysčiu. Tada atsipirkau ligonine, bet po aštuonių metų prasidėjo rimtesnės problemos.“

Patrickas sulaukęs 35 metų amžiaus susirgo Parkinsono liga. Jis mano, jog visa tai dėl pesticidų, tačiau valdžios atstovai atsisako susieti ligą su pesticidais.

Judėjimas kovoja už tai, kad būtų uždraustas pesticidų naudojimas miestuose, parkuose, soduose ir vaikų žaidimų aikštelėse, o taip pat už buferinių zonų (ekologiškų kultūrų laukų ar ganyklų) įkūrimą tarp purškiamų laukų ir gyvenamųjų pastatų, bei baudžiamosios atsakomybės įvedimą už šių dalykų nepaisymą.

Anot François Veillerett, daugybė tyrimų patvirtina, kad kontaktas su pesticidais padidina vėžio, dauginimosi sutrikimų ir neurodegeneracinių ligų riziką. Štai Prancūzijos valstybinis sveikatos ir medicinos tyrimų institutas neseniai patvirtino, kad Parkinsono liga ūkininkai serga dvigubai dažniau. Kitas to paties instituto tyrimas susiejo pesticidus su limfoma arba limfmazgių vėžio rizikos padidėjimu.

Visa ši istorija pateikta viename liepos mėnesio „LeMonde" numeryje. Tie patys pesticidai ir tos pačios žemdirbystės technologijos naudojamos ir Lietuvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonaujienos.lt
Ekonaujienos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)