[Žinios trumpai] „Jie blokuoja viską, kas tik patenka į jų veikimo diapazoną“. Nematomas karas Ukrainoje, apie kurį tyli generolai - tai labai jautri tema  ()

Nematomas karas tarp Rusijos ir Ukrainos: artilerijos radarai ir nepilotuojamų orlaivių nuotolinio valdymo pultai taip pat gali sukelti apšaudymą, rašo AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainoje abi stovyklos taip pat kariauja nematomą elektroninį karą. Karo vadai dažniausiai vengia apie tai diskutuoti, bijodami, kad atskleisdami paslaptis sukels pavojų operacijoms.

Elektroninės karo technologijos nukreiptos į komunikacijos, navigacijos ir orientavimo sistemas, kad būtų galima nustatyti ir apgauti priešą bei nukreipti mirtinus smūgius. Jos naudojamas prieš artileriją, naikintuvus, sparnuotąsias raketas, dronus ir kt. Kariuomenė taip pat naudoja elektronines technologijas savo pajėgoms apsaugoti.

Tai sritis, kurioje, kaip buvo manoma, Rusija turi aiškų pranašumą. Tačiau dėl ne visai aiškių priežasčių elektroninio karo įgūdžiai buvo vos pastebimi ankstyvose mūšio stadijose, nepavykus užimti sostinės Kyjivo.

Elektroninis karas tapo labiau matomas įnirtingose ​​kautynėse Rytų Ukrainoje, kur trumpesnės ir lengviau ginamos tiekimo linijos leido Rusijai perkelti elektroninės kovos įrangą arčiau mūšio lauko.

„Jie blokuoja viską, kas gali patekti į jų veikimo diapazoną“, – sakė Ukrainos bepiločių orlaivių žvalgybos komandos „Aerorozvidka“ pareigūnas, saugumo sumetimais norėjęs likti anonimiškas. „Negalime sakyti, kad jie dominuoja, bet mums labai trukdo.“

„Veikti šiuolaikiniame mūšio lauke be duomenų yra labai sunku“, – sakė buvęs JAV kariuomenės vadas pulkininkas Laurie Buckhoutas. Elektroninių signalų blokavimas „gali maskuoti labai greitus ir labai pavojingus orlaivius, ypač jei pametamas GPS kursas ir nebeveikia radaras bei tai yra reaktyvinis lėktuvas, skrendantis 965 km/h greičiu“.

 

„Ši sritis labai priklauso nuo naujausių technologijų, kur rezultatą galima labai greitai nukopijuoti ir ištrinti“, – sakė ryšių saugumo ekspertas Jamesas Stidhamas.

Ukraina išmoko sunkias elektroninio karo pamokas 2014–2015 m., kai Rusija ją pribloškė naudojamomis technologijomis: rusai paleido bepiločius orlaivius ir jais deaktyvavo kovines galvutes, įsilaužė į mobiliųjų telefonų tinklus ir susitelkė į Ukrainos šarvuočių naikinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()