[Žinios trumpai] Štai kaip būdavo apeinamos sankcijos! ES nukerta labai gudrų Vakarų technologijų perdavimą Rusijai - tankai ir raketos liks be elektronikos  (1)

Anksčiau buvo skelbiama, kad dėl technologijų eksporto į Rusiją draudimo, rusai į raketas ir kitus ginklus dės indaplovėms skirtas mikroschemas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-06 [Žinios trumpai] Štai kaip būdavo apeinamos sankcijos! ES nukerta labai gudrų Vakarų technologijų perdavimą Rusijai - tankai ir raketos liks be elektronikos  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga uždraudė į Rusiją ir Baltarusiją eksportuoti dvigubo naudojimo technologijas. Josepas Borrellis, ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai, teigia, kad „Europos Sąjunga plečia daiktų ir technologijų, kurie gali prisidėti prie Rusijos gynybos ir saugumo sektorių gerinimo sąrašą“ ir uždraudžia jų eksportą į Rusiją bei Baltarusiją.

Bet kas yra tos dvigubo naudojimo technologijos?

Paprastai tariant, tai yra technologijos, kurias galima pritaikyti ir buitinėje technikoje ar kitoje civilinėje elektronikoje, ir karinėje pramonėje. Elektronika yra labai standartizuota, todėl įvairūs komponentai, reikalingi navigacijai, duomenų analizei, aviacijai, laivams ir t. t., yra naudojami ir civiliniame, ir kariniame sektoriuose. Tai, kad rusai ėmė mikroschemas iš indaplovių, žinoma, tėra pokštas. Tačiau daug lustų iš tikrųjų yra naudojami labai plačiai.

Be to, į Rusiją bei Baltarusiją nebebus tiekiamos ir technologijos. Pavyzdžiui, duomenų saugumo sistemos. Bei kai kurios medžiagos ir jų perdirbimo technologijos. Visa tai, ką Rusija norėtų importuoti motyvuodama civiliniais projektais, bet galėtų panaudoti ir, pavyzdžiui, raketų gamybai.

 

Rusų dronai (pavyzdžiui, „Orlan-10“) yra geras tokių dvigubo naudojimo technologijų pritaikymo pavyzdys. Tiesa, nelabai geras - dėl to, kad šie bepiločiai primena mėgėjiškus dronus, jie yra lengvai numušami ukrainiečių naudojama technika.

(41)
(1)
(40)

Komentarai (1)