[Žinios trumpai] Pasiūlė revoliucinį sprendimą, kuo galima pakeisti rusiškas dujas: toks būdas tiktų ir Lietuvai  (3)

Už rusiškas dujas mokami pinigai neleidžia visiškai izoliuoti Rusijos. Be to, jie yra naudojami karui finansuoti. Tačiau kada nors labai greitai Ukraina gali pasiūlyti sprendimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos bioenergetikos asociacijos vadovas Georgijus Galetucha kad po dviejų metų Ukraina galėtų kasmet pagaminti po pusę milijardo kubinių metrų biometano. 2020-aisiais metiniai Ukrainos biologinių įrenginių pajėgumai pasiekė 230 milijonų kubų, 2021 - 272 mln. kubų. Anksčiau biometanas Ukrainoje nebuvo gaminamas, todėl, pasak eksperto, reikia keisti įstatymus, kad gamybą būtų galima didinti.

Dabartiniai Ukrainos standartai buvo sukurti galvojant apie klasikines gamines dujas ir biometanui netinka. Pavyzdžiui, nurodoma, kad deguonis gali sudaryti iki 0,02 % klasikinių dujų, o biometane jis įprastai siekia 0,2-1 %. Ukrainai taip pat reikia papildomos infrastruktūros, dujų registravimo sistemos.

Iš tikrųjų dalis tų problemų gali būti išspręstos santykinai greitai. Biometano registras jau būtų sukurtas, jei ne prasidėjęs karas - Aukščiausioji Rada reikalingus sprendimu priėmė dar 2021-ųjų rudenį.

„Atrodo, šiemet pirmojo biometano dar nematysime. Jei nebūtų karo, būtume matę jau šiemet. Bet kitais metais gamyklos jau tikrai gamins biometaną“, teigia Galetucha.

Ekspertas skaičiuoja, kad per porą metų Ukraina galėtų turėti net 50 cechų, kurie pagamintų pusę milijardo kubų biometano per metus.  Vienas toks cechas kainuoja apie 15 milijonų eurų, todėl reikės apie 750 milijonų eurų investicijų.

 

Biometanas gaminamas iš gamtinių atliekų. Ukraina turi didelį žemės ūkio sektorių ir tokių atliekų netrūksta. Iš jų išskirtas biometanas gali būti pakankamai neutralus aplinkosauginiu požiūriu. Iš tikrųjų, ekspertai teigia, kad Ukraina galėtų pasigaminti ir beveik 10 milijardų kubinių metrų biodujų per metus - tai visiškai panaikintų importo būtinybę. Į tokį žemės ūkio ir miškininkystės sektorių atliekų perdirbimą žvalgosi ir kitos šalys. Ypač dabar, kai Europa ketina atsisakyti rusiškų gamtinių dujų importo.

(24)
(1)
(23)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: