JAV turi genialų sprendimą, kaip perduoti Ukrainai super galingą ginkluotę nesukeliant tiesioginio karo su Rusija – raketos pačios „atsisakys“ skristi į Rusijos teritoriją  ()

Jungtinės Amerikos Valstijos gali perduoti Ukrainai galingus ginklus, kurie užprogramuoti nešaudyti į Rusiją. Apie tai „The Hill“ skiltyje parašė Stanfordo universiteto mokslinis bendradarbis Herbertas Linas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Valstijos siekia teikti karinę pagalbą Ukrainai, tuo pačiu stengdamosi neišprovokuoti didesnio konflikto su Rusija. Amerikiečiai ir kitos NATO narės atsisakė tiesiogiai kištis į karinius veiksmus, tačiau tiekia ukrainiečiams šiuolaikinius ginklus. Jungtinės Valstijos daugiausia perduoda technologijas, kurios skirtos šalies gynybai ir negali smogti dideliu atstumu, pavyzdžiui, į objektus Rusijos teritorijoje.

Gegužę JAV pareigūnai pasiūlė nusiųsti Ukrainai galingesnius ginklus, galinčius šaudyti apie 80 km atstumu. Herberto Lino manymu, kalbama apie raketas,  valdomas daugkartinio paleidimo sistemas, aprūpintas GPS, kad būtų galima tiksliai nustatyti taikinių geografines koordinates. Tokiu atstumu galima smogti Rusijos Federacijai tokius smūgius, kurie gali būti laikoma puolamaisiais, o ne gynybiniais veiksmais.

Ukraina patikino Baltuosius rūmus, kad nešaudys per sieną, bet Rusija gali tuo nepatikėti. Galų gale, net jei ukrainiečiai tesėtų savo pažadą, vis tiek įnirtingų mūšių  metu jie gali per klaidą paleisti raketą į netinkamą vietą ir toks incidentas turėtų katastrofiškų pasekmių, ir sutrikdytų galimas derybas. Herbertas Linas pasiūlė, kad tokios galimybės nebūtų, užprogramuojant raketas nešaudyti į Rusijos teritoriją. Jei operatorius įvestų neteisingas koordinates, įrenginys atsisakytų šaudyti ir pateiktų pranešimą, kad taikinys yra draudžiamoje zonoje.

 

Herbertas Linas mano, kad Rusija negalės paprieštarauti tokioms priemonėms. Net jei Kremlius netikėtų Jungtinių Valstijų pažadais, tai geriau, nei amerikiečiai nieko nedarytų. Ukraina neturi pagrindo ginčytis, nes ji jau sutiko su tokiais apribojimais.

Pasak mokslininko, programinės įrangos mechanizmai gali nuraminti Rusiją, bet dar svarbiau, kad jie paskatins Jungtines Valstijas noriau perduoti sunkiąją karinę techniką su aukštosiomis technologijomis, nebent JAV valdžios institucijos turėtų kitų priežasčių nei konflikto eskalavimo rizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(7)
(33)

Komentarai ()