[Žinios trumpai] Ukrainoje siaučia žvalgybinis uodų spiečius - rusų siaubas  ()

Oro žvalgybos eksperto teigimu, žvalgyba iš oro neturi pilotų, kurie kažką bombarduoja. Visi pilotai yra aktyvūs kariškiai, tarnaujantys Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, Saugumo tarnyboje, Gynybos ministerijos Žvalgybos direktorate.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro žvalgyba Ukrainoje atsirado dar 2014 metais kaip savanorių bendruomenė, neturinti oficialaus statuso. Tada viename iš etapų buvo sukurtas karinis dalinys ir didžioji dauguma oro žvalgybos pareigūnų oficialiai tapo kariškiais. O prasidėjus plataus masto Rusijos Federacijos invazijai į Ukrainą, labdaros organizacija „Aerorazvedka“ su daugybe savanorių sukūrė uodų spiečių primenantį oro žvalgybos tinklą.

Tai interviu leidiniui „Apostrofas“ pasakojo nevyriausybinės organizacijos „Aerorazvedka“ narys Michailas.

„Invazijos pradžioje oro žvalgyba paskelbė, kad reikia telktis, skristi ir žvalgytis. Atsiliepė žmonės, kurių mes nepažįstame ir kurie nebuvo organizacijos „Aerorazvedka“ nariai. Bet mes sukūrėme uodų spiečių primenančią oro žvalgybos flotilę. Žmonės gavo užduotis pagal vietą, kurioje buvo, skraidino dronus, o tapę „Delta“ vartotojais užpildė sistemą informacija“, – aiškino jis.

Anot Michailo, dabar visuomeninės organizacijos „Aerorazvedka“ nariai tarnauja beveik visose Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgų struktūrose.

„Bepiločiai orlaiviai tikrai yra įspūdingi, bet tai tik dalis darbo. Oro žvalgyba neturi savo pilotų, kurie kažką bombarduoja ar žvalgo. Visi pilotai yra aktyvūs kariškiai, tarnaujantys Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, Ukrainos saugumo tarnyboje, Gynybos ministerijos žvalgybos direktorate ir pan. Oro žvalgybos vaidmuo yra skatinti naujoves kariuomenėje ir robotizuotų bei į tinklą orientuotų pajėgumų įsigijimą. Kaip tinkamai robotizuotus dronus laikome tiek UAV, tiek antžeminius, o kalbėdami apie į tinklą orientuotus pajėgumus, turime omenyje palaikymą situacijos suvokimo sistemai „Delta““, – aiškino jis.

 

Po sėkmingo įsibrovėlių išvijimo iš Kyjivo srities dauguma civilių pilotų, kurie tada padėjo organizacijai „Aerorazvedka“, prisijungė prie Ukrainos kariuomenės Charkive, Mykolajive ir Zaporižioje.

„Kyjivo operacija buvo tikrai didvyriška ir efektyvi. Bepiločių orlaivių pagalba pamatėme daugybę kilometrų siekiančias priešo kolonas, priešų koncentracijos taškus, jų turinį, judėjimo kryptį. Ten pajudėjo specialiosios pajėgos, judėjo keturračiais ir sustabdė priešo kolonas radijo bangomis valdomų minų pagalba kelyje, jas likvidavo padedami mūsų bepiločių orlaivių. Tai privertė priešą sustoti, ieškoti prieglobsčio. Priešas pradėjo naudotis kažkokiais kaimo angarais, miškais, pradėjo telktis, bet pamatėme juos ir iš dalies neutralizavome. Tai davė laiko. Tada jie buvo atkirsti nuo tiekimo: sunaikinome jų sandėlius pasienyje su Baltarusija ir vadavietes“, – pasakojo Michailas.

 

Anot jo, žvalgybai tinka tik tam tikras skaičius buitinių dronų modelių.

„Jei kalbame apie dronus, pradedant nuo „DJI Mavic 2“, tai jie tikrai gali būti naudingi“, – patikslino jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(1)
(51)

Komentarai ()