[Žinios trumpai] Po Rusijos žlugimo gali kilti visų karas prieš visus - pasekmės bus baisios  (25)

Sergejus Gromenko mano, kad Vakarų nenuoseklumą ir lėtumą Rusijos ir Ukrainos karo atžvilgiu lemia baimė dėl visiško Rusijos Federacijos pralaimėjimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Istorijos mokslų kandidatas, Ukrainos ateities instituto ekspertas Sergejus Gromenko pasakojo, kodėl Vakarai taip bijo visiško Rusijos karinio pralaimėjimo. Pasak jo, istorija patvirtina, kad autoritarinio režimo pralaimėjimas mūšio lauke beveik visada išprovokuoja jo žlugimą, o imperijų atveju – ir jų subyrėjimą.

„Nėra nė menkiausios abejonės, kad šiandieninė Rusija yra kolosas su molio kojomis, kurios sutrupės nuo pirmo rimto pastūmimo. 1917 ir 1991 metų pasikartojimas yra neišvengiamas, o tai taip gąsdina Vakarus", – rašė istorikas straipsnyje internetiniam leidiniui „LB.ua“

Bet kodėl Rusijos žlugimas Amerikai ir Europai atrodo toks baisus? Į šį klausimą ekspertas atsakė labai aiškiai. Pirmiausia jie (Vakarų šalys – red.) užduoda sau klausimą: kas bus, jei vietoj vienos didelės valstybės su branduolinėmis bombomis atsiras keliolika tokių šalių? Kaip sako Sergejus Gromenko, nieko apokaliptiško nenutiks, raketų negalima paleisti iš jokio regioninio centro, nes strateginiai ginklai taip neveikia. Tačiau galimybė parduoti branduolines galvutes  trečiojo pasaulio šalims ar teroristams išlieka.

Antrasis rūpestis – visų karas prieš visus, masinis vidinių sienų perskirstymas, socialiniai ir tarpetniniai konfliktai, totali humanitarinė krizė, terorizmas, genocidas. „Kad ir ką sakytume, net ir šiandien V. Putinas Vakarų akyse atrodo patrauklesnis nei R. Kadyrovas“, – pažymėjo istorikas.

 

Trečia problema, žinoma, yra nafta ir dujos. Jeigu šiandien reikia derėtis tik su viena Rusija, tai kas bus, kai pasaulio žemėlapyje atsiras keliolika nepriklausomų valstybių?

Ketvirta priežastis – grūdų eksportas. Katastrofa Rusijoje gali išbraukti ją iš maisto eksportuotojų sąrašo, taip padidindama problemas pasauliniuose pietuose.

Penkta, atsiras pabėgėlių, kurių jau bus ne milijonai, o dešimtys milijonų. Jie važiuos į šalis, kurios jų visai nelaukia.

 

Ir galiausiai šeštoji priežastis – sparčiai besivystančios Kinijos problema. Rusijos žlugimas gali išprovokuoti precedento neturintį „Dangaus imperijos“ klestėjimą dėl įtakos Sibirui ir Centrinei Azijai išplėtimo. Galbūt Europai tai nelabai rūpi, bet JAV akivaizdžiai toks posūkis netenkintų.

Straipsnio pabaigoje istorikas padarė ne per daug guodžiančią išvadą: „Vakarai nepaliks Ukrainos šiame kare, tai tikrai (priežasčių apibūdinimui reikėtų atskiro teksto). Bet iš jų tikėtis stebuklo butų beprasmiška.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(8)
(29)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: