[Žinios trumpai] Prasidėjo konfliktas tarp Rusijos ir Kinijos dėl 50 milijardų dolerių vertės projekto – „Boeing žudikas” pasmerktas  ()

Kinija ir Rusijos Federacija gali nebaigti bendro projekto – keleivinio lainerio CRAIC CR929 statybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą nuo Sovietų Sąjungos laikų, Rusijos Federacija ir Kinija norėjo sukurti plataus korpuso rusišką keleivinį lėktuvą CRAIC CR929. Tačiau 50 milijardų dolerių vertės projektas yra ant žlugimo slenksčio.

Išvakarėse tapo žinoma, kad Pekinas reikalauja, kad Rusijos Federacija naujajame laineryje nenaudotų rusiškų technologijų, informuoja  „South China Morning Post“.

Pats projektas prasidėjo 2017 m. Lainerio talpa turėjo būti 280 žmonių. CRAIC CR929 turėjo būti tiesioginis „Boeing“ ir „Airbus“ konkurentas. 2023 metais orlaivis turėjo pradėti pirmuosius bandymus. Tačiau ne taip seniai tarp partnerių kilo nesutarimų.

Kinija lainerio statyboje nori naudoti išskirtinai vakarietiškas, o ne rusiškas technologijas. Pavyzdžiui, važiuoklė turi būti vokiška arba amerikietiška. Tačiau Rusijos Federacija primygtinai reikalauja savo technoologijų plėtros, nors ir neišlaikė saugos testų.

Pekinas nori sukurti variklį, į projektą įtraukdamas „Rolls-Royce“ ir „General Electric“. Bet net ir čia, Maskva reikalauja savo pokyčių.

Rusijos Federacija įsitikinusi, kad Kinija bijo Vakarų sankcijų Rusijos Federacijai, todėl ji reikalauja Vakarų technologijų statant lainerį.

 

Kinijos bendrovė COMAC nenori mokėti Rusijos Federacijai dalies pajamų, gautų pardavus lainerį Kinijoje. Savo ruožtu bendrovė Rusijos Federacijai siūlo 70% pelno, gauto pardavus lainerį tarptautinėje rinkoje. Įdomiausia tai, kad Kinijoje aviakompanijos neva yra pasiruošusios įsigyti 3000 orlaivių, o paklausos pasaulyje kol kas nėra.

Maskva suprato, kad parduoti orlaivį už Kinijos ribų bus sunku, o Rusijos Federacijoje jokia oro linijų bendrovė už tokius pinigus jo nepirktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(70)
(0)
(70)

Komentarai ()