[Žinios trumpai] Artėjame prie apokalipsės: „Žmonija yra tik per vieną klaidą nuo branduolinio armagedono” (Video)  ()

„Šiandien žmonija yra tik per vieną nesusipratimą, vieną klaidą iki branduolinio susinaikinimo“, – sakė JT generalinis sekretorius António Guterresas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasdien atrodo, kad artėjame prie apokalipsės. Šiandien ta ateitis atrodo šiek tiek artimesnė, nei manėme, nes Jungtinių Tautų generalinis sekretorius António Guterresas perspėjo, kad žmonija yra „per vieną nesusipratimą, vieną klaidą iki branduolinio susinaikinimo“ (nervingas juokas).

Jungtinių Tautų nariai pradėjo Dešimtąją Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties šalių peržiūros konferenciją – susitikimą, skirtą aptarti 1970 m. sutartį, kuria siekiama užkirsti kelią branduolinių ginklų plitimui visame pasaulyje. Šalių atstovai buvo pasveikinti siaubingu Jungtinių Tautų Generalinio Sekretoriaus António Guterreso įspėjimu, įterptu į įžanginę kalbą.

„Debesys, kurie išsisklaidė pasibaigus Šaltajam karui, vėl kaupiasi“, – sakė A. Gutteresas įžanginėje kalboje. „Mums iki šiol nepaprastai pasisekė, bet sėkmė nėra strategija ir nėra skydas nuo geopolitinės įtampos, peraugančios į branduolinius konfliktus. Šiandien žmonija yra arti branduolinio susinaikinimo.

Linksmi dalykai. Kai septintajame dešimtmetyje vis daugiau šalių pradėjo kurti savo branduolinius arsenalus, pasaulio lyderių susirūpinimas, jog šie ginklai gali išplisti visame pasaulyje, išaugo. Dėl to Branduolinio ginklo neplatinimo sutartis pirmą kartą buvo pasirašyta 1968 m. ir įsigaliojo 1970 m., o 1995 m. buvo pratęsta neribotam laikui, darant prielaidą, kad sutartis bus peržiūrima konferencijoje kas penkeri metai. Sutartis, kurią šiuo metu yra pasirašiusi 93 valstybės, susideda iš trijų dalių, tarp kurių yra branduolinių ginklų plitimo prevencija, branduolinės energijos taikaus naudojimo ir branduolinio nusiginklavimo skatinimas.

 

Visiško branduolinio karo samprata dažniausiai buvo mokslinės fantastikos tema, tačiau išgirdus Jungtinių Tautų pareigūną, rimtai svarstantį branduolinio susinaikinimo galimybę, tai atrodo per daug realu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: