Skelbiama sensacinga žinia: tik 30 % Vakarų ginklų patenka į frontą, likusi dalis – į juodąją rinką (PAPILDYTA oficialiu Blue/Yellow komentaru, Video)  (9)

Pasak savanorio Jono Ohmano, ginklai pernešami per Lenkijos sieną, tada jiems „kažkas nutinka“. Kylio pasaulio ekonomikos instituto duomenimis, Ukraina iš savo partnerių gavo karinės technikos už 23 mlrd. USD.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-07 Skelbiama sensacinga žinia: tik 30 % Vakarų ginklų patenka į frontą, likusi dalis – į juodąją rinką (PAPILDYTA oficialiu Blue/Yellow komentaru, Video)  (9)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik 30 % Vakarų ginklų tiekimo galiausiai pasiekia Ukrainos kariuomenę. Didžioji dalis ginklų ir karinės pagalbos nugabenama iki Lenkijos sienos, iš kur JAV ir NATO greitai pergabena juos per sieną Ukrainos pareigūnams. Tai yra JAV kontrolės pabaiga. Tai praneša „CBS News“.

„Visi šie ginklai yra pernešami per sieną, ir tada kažkas su jais atsitinka, dėl to maždaug tik 30 % pasiekia adresatą. 30-40 %, tai mano prielaidos", – aiškino Lietuvos savanorių organizacijos „Mėlyna-Geltona“ įkūrėjas Jonas Ohmanas. Jis susitiko su padalinių, tiekiančių ginklus ir teikiančių kitą karinę paramą Ukrainai nuo pat karo su Rusija pradžios 2014 m., atstovais.

Ukrainos kare, kuriame daugiausia naudojama pasenusi sovietinė ginkluotė, karo eigą keičia nemenkas vakarietiškos ginkluotės antplūdis. Kylio pasaulio ekonomikos instituto duomenimis, JAV patvirtino, kad nuo 2022 metų vasario, kai prasidėjo ūmi karo fazė, suteikė Ukrainai 23 milijardų dolerių karinę pagalbą. Didžioji Britanija perdavė ginklų už 3,7 mlrd. USD, Vokietija – 1,4 mlrd. USD, Lenkija – 1,8 mlrd. USD, daugelis kitų šalių pasekė pavyzdžiu.

Pasitelkę neoficialius ginklų tiekimo kanalus, savanoriai kariuomenei perduoda naktinio matymo prietaisus, racijas, kevlaro šarvus, balistinius šalmus ir modernius bepiločius orlaivius. Tačiau savanorių organizacija negali tiekti mirtinų ginklų.

Savo darbe Ohmanui tenka laviruoti ir įveikti korupcines kliūtis, kurias sukuria įtakingi vietos „carai“, oligarchai ir politikai.

Blue/Yellow jau paskelbė atsakymą į šį „CBS News“ paskelbtą straipsnį:

CBS ataskaita, be kita ko, apie Blue/Yellow darbą fronte. Dėl temos jautrumo pareiškėme pranešimą apie pranešimo turinį (žemiau Video).

 

CBS dokumentiniame reportaže "Ginkluoti Ukrainą", nufilmuota ca. Praėjus 8 savaitėms nuo karo pradžios, ne pelno siekianti Blue/Yellow ir jos darbas Ukrainoje yra parodytas kaip istorijos dalis. Organizacijos darbas fronto linijoje yra pavaizduotas tiksliai ir žiūrovui suteikia labai gerą vaizdą apie Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms teikiamos paramos pobūdį.

Tuo pačiu reportaže paralelinis siužetas apie tai, ar tinkamai atsiskaitoma mirtina Vakarų parama Ukrainai. Apklausinėjami kai kurie žmonės iš kitų organizacijų, neturintys jokio ryšio su Blue/Yellow ar jos darbu ir pateikia savo nuomonę šiuo klausimu. Nors tai aktualus ir svarbus klausimas, pranešime pateikiamas situacijos vaizdavimas šiek tiek iš konteksto. Ataskaitos medžiaga buvo filmuota pačioje gegužės pradžioje, apie 2 mėnesius prasidėjus karui. Pareiškimai filme apie situaciją dėl Vakarų pagalbos turi būti matomi per tą laiką. Pvz., kai komentare teigiama, kad "30% pasiekia frontą", tai reiškia bendrą Blue/Yellow įvertinimą apie tuometinės Vakarų pagalbos pastangų efektyvumą. Jokiu būdu nesiūloma, kad parama būtų „parduodama juodojoje rinkoje“ ar „vagiama“.

 

Šiuo metu, praėjus beveik šešiems mėnesiams, situacija gerokai pagerėjo. Vakarų pagalba vaidina labai svarbų vaidmenį ir tai darys vis labiau artimoje ateityje. Mes, Blue/Yellow komanda JAV ir Europoje, kviečiame visus pažiūrėti ataskaitą patiems. Mūsų parama Ukrainai, rizikuojant daugelio mūsų komandos narių gyvybėmis, tęsis tiek ilgai, kiek reikės.

Kaip rodo reportaže, Blue/Yellow žino, kaip remti Ukrainos gynėjus, iki pat fronto linijos. Visus, norinčius mus paremti atliekant šią užduotį, kviečiame tai padaryti.

https://youtu.be/5sJLNjS9stg

Blue/Yellow komanda

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(45)
(-20)

Komentarai (9)