[Žinios trumpai] Dar vienas smūgis Rusijai: artėja visiška Turkijos energetinė nepriklausomybė, didžiulis dujų telkinys Juodojoje jūroje  ()

Juodosios jūros dujos į Turkijos GTS pradės tekėti jau 2023 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos energetinė nepriklausomybė: Ankara pranešė Rusijai nemalonių naujienų. Po dvejų metų Turkijos prezidento pažadai pradeda pildytis. Turkijos energetikos ministras Fatihas Donmezas ketvirtadienį, rugpjūčio 11 d., paskelbė, kad Juodosios jūros dujos į respublikos dujų perdavimo sistemą (GTS) pradės tekėti jau 2023 metų kovą.

Iki šiol išilgai jūros dugno nutiesta 120 km dujotiekio, o iki šios atšakos užbaigimo liko tik 50 km. Kitą dieną Turkijos vadovas prisiminė, kad prieš dvejus metus Juodojoje jūroje rastos dujų atsargos siekia apie 540 mlrd. kub. m. Didžiausias telkinys yra Sakarija, kurio atsargos siekia daugiau nei 400 milijardų kubinių metrų.

Turkijos valdžia į šios srities plėtrą investavo apie 10 mlrd. dolerių. Anot analitikų, Juodosios jūros atsargų pakaks, kad būtų užtikrinta Turkijos nepriklausomybė nuo energijos importo, taip pat ir nuo Rusijos Federacijos. Tai nepaprastai svarbu respublikai, nes Turkijos pusė dabar beveik visiškai priklauso nuo dujų tiekimo tenkinti savo energijos poreikiams, o augant pasaulinėms energijos kainoms, Turkijos vyriausybė negalėjo įgyvendinti plano pakeisti einamosios sąskaitos deficitą į perteklių.  

 

Turkijos nacionalinė valiuta lira JAV dolerio atžvilgiu nukrito 55 %, o vartojimo kainos per pastaruosius metus išaugo 80 %. Ekonominių rodiklių pablogėjimas šalyje tapo kliūtimi R. T. Erdoganui būti perrinktam naujai prezidento kadencijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(26)
(0)
(26)

Komentarai ()