Nuo 18 iki 19 valandos didmeninė elektros kaina Lietuvai bus 4 eurai/kWh: kas vyksta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Bruonius 2022-08-17 18:32
Palaukit! O kaip žalioji energetika?? Visada sakiau, kad žalioji energija, kuri dabar brukama yra didelė šiukšlių krūva, kuri niekada nepatenkins poreikių bei nesuteiks stabilumo.
kukulis4 2022-08-17 19:33
O ka zalioji energetika? Tie, kurie turi saules jegaines, dabar issisiepe nuo ausies iki ausies. As pats ilga laika juokavau, kad elektros energija pas mus per pigi, kad zmones masiskai imtu investuoti i nuosavas saules jegaines. Tai panasu, kad prisijuokavau. Dabar labai noreciau but pasistates ta 10kw pries kokius metus
bahuriux 2022-08-17 20:09
Nu va mano SE šiandien iki vėlaus vakaro prisuks 46+kWh iš kurių pats sunaudosiu šia parą kokia gal 15-16, tai pridaviau į tinklą 30kW. Gausiu sąlyginę špygą už tai. Ta birža veikia palei visiškai iškrypusį modelį, gauna visi gamintojai palei tą kainą kuri yra didžiausia, o ne palei tą kiek paprašė iš pradžių. Realiai turėtu būti kainos vidurkis ir dar proporcingai nuo kiekio vidurkis. Gerai kad taip atsitiko, laukiu kol bus momentinės valandinės kainos 20+€/kWh, gal bent tada tie avigalviai su humanitariniu botanikos išsilavinimu kurie reguliuoja kainas ir tvirtina biržos pirkimo/pardavimo algoritmus ateis į protą, o jei ne gal bent verslas įspirs jiems į sėdynę. to , atsaku į klausimą kitoj temoj. Aš nekalbu apie nepriklausomus tiekėjus šiuo atveju. Ir viseims reguliuotuojams/stabdytojams leidimų išdavinėtojams, o ypač žaliesiems reikia įspirti į sėdynes. Jau dabar galėjo Lietuva pardavinėti atsinaujinančia energiją. pajėgumų yra ne 35% sau pasigaminti, o 1000% ir tai tik vien pajūrio mažai apgyvendinti plotai jei būtu panaudoti, gal koks 0,01% ploto (šitas skaičius iš lempos, nes neikas man nedavė 10 limonų parengti galimybių studiją). Nafik tos jungtys Lietuvai tada? O jei projekte nebuvo numatytas energijos pardavimas per tas jungtis, tada kažkas turi už tai atsakyti asmeniškai.
magic 2022-08-17 20:36
Su elektra išdūrė ir stipriai. Pagalvojau, o kas trukdo iš mūsų geldos dujas pabranginti 5x - sutartis. Tad valstybės lygmeniu įvyko afera, nes elektra Vokietijoje pripažinta net konstitucijoje, kai vienam vokiečiui atjungė už įsiskolinimus.
Myslius 2022-08-17 22:53
4000Eur/mwh. Ar jums su galva negerai? Solar panel'es kainuoja 12 Eur/mwh. Su tokia kaina galit skelbt bankrota valstybei, nes pes metus saskaita uz elektra didesne uz BVP. Arba sutvarkot tinklus arba eikit baltarusu maldaut kad parduotu.
Myslius 2022-08-17 23:49
Pagal tokia kaina, atsiperkamumas per savaite
X-log 2022-08-18 02:22
Cia su tokia kaina benzininis generatorius pigiau atseitu net su dabartinem kuro kainom.
gytis13 2022-08-18 08:28
Manau turim logišką ir dėsningą rezultatą to, prie ko buvo einama daug metų kai buvo AE uždaryta o nueinama elektros importo keliu nestatant savos generacijos. Tai vadinama vadybiniu valdymu, kai vadybininkėlis negalvoja toliau kaip viena diena į priekį, šiandien rytgerai o kas bus poryt pagalvosim poryt...O jei koks inžinierius paprieštarauja vadybininkėliui, jį išmeta iš darbo ir ima verkti kad trūksta inžinierių.
iPienius 2022-08-18 08:48
jau Kreivys verikia, kad atomines nepastate. o ji dabar butu labai gerai
immortallt 2022-08-18 09:14
Atominę net jei tada būtų pradėję iškart imti ir statyti, be jokių projektų, jos dar dabar neturėtume. Pasistatę atominę VISADA mokėtume bent 120€/MWh už elektrą, kai paskutinį dešimtmetį jinai svyravo arčiau 50€/MWh, o 2020 m. buvo berods 26€/MWh. bahuriux, šiaip šita kaina yra Ignitis kaltė. Jie aiškina, kad jie nebuvo pateikę tokios kainos pasiūlymo, bet jie nebuvo pateikę pasiūlymo itin mažam elektros kiekiui, t.y. nuo 2 MWh, o dar geriau, nuo 0 MWh. Štai ir atsakymas kodėl taip įvyko. Aišku, algoritmas ir galėtų būti pakeistas, sumažint iš bet kokiu atveju laimėjusių perkamą kiekį, kad sekantį pigiausią įtraukti, bet jei sekantis pigiausias reikš 20% mažesnę gamybą visiems likusiems, ar tai sąžininga? Tada susimes kiti, kad parduos ne mažesnį kiekį nei 95% savo siūlomo kiekio ir turėsime tą patį, ką turėjome dabar. Kas dėl kainos nustatymo, šiaip, bahuriux, tai vidutinė kaina per metus šiuo aukciono principu yra mažesnė, nei paprasto aukciono. Nes kiekvienas gamintojas siūlo kainą lygią savo ribiniams kintamiems kaštams. T.y. bet kas, kas leidžia padengti savo kintamus kaštus +0,01% jau yra geriau nei nieko negauti. Tiesa, toks aukcionas atveria kelią anomalijoms, kai nėra pakankamai akumuliacinių įrenginių/gamybos. Prisiminkime, kai aš stūmiau, kad reikia LT atsinaujinančios bent 100% čia ir dabar kaip sutiktas čia buvau? Brangu, kam reikia, yra pigus importas. Lygiai toks pat nusistatymas, dar stipresnis, plačiojoje visuomenėje. Dar prisideda argumentas, jei dabar pinga, tai reikia kelis metus palaukti. X-log, taip, benzininis generatorius būtų apie 8x pigiau. Bet tik 1 valandą taip stipriai pigiau.
bahuriux 2022-08-18 09:17
Tai kad galima pristatyti vėjo jėgainių 10 kartų pigiau nei atominė tam pačiam kiekiui elekros gaminti. Balansavimui yra Kuonis ir jungtys su Skandinavais ir Lenkais. Paprasčiausiai Lietuva turi pasiūsti nord pool ir gamintis pati kad ir deginant mazutą ir dasiperkant iš Lenkijos jei ten pigiau, kol situacija nepasidarys normali. Arba ta kreiva nordpool birža turi pradėti veikti palei normalius rinkos principus. to immrtallt tame ir problema, kad tas sumautas algoritmas ir pats principas neskatina kad kaina mažėtu ir nėra jokios konkurencijos. Supirkti kaip tik reikia iš to kuris siūlo pigiausiai neatsižvelgiant į kiekį tik į kainą. Jei gaunasi perteklius pasiunčiamas ant trujų raidžių brangiausiai parduodantis. Kokia čia iš vis per problema ant viso nordpool 2000kWh per valandą, aš nesuprantu bajerio. Kokios galios procentais nuo Lietuvos max poreikio yra Kruoniu HAE ir kam ji priklauso? Panašu, kad visko tinklų ir gamybos negalima atiduoti į privačias rankas, nes tada ir gaunasi tokie briedai.
HardAxe 2022-08-18 10:12
o kodėl negali elektrėnai paduoti pvz 4 mažesnių paketų su savo elektra? ar pas juos gamyba yra viskas arba nieko, be lankstumo? tame ir bajeris, kad jeigu perka iš elektrėnų, tai elektrėnai tampa brangiausias rinkoj. Ir jie nori parduoti daugiau negu reikia. Tada siųst nx nebent pigesnius.
bahuriux 2022-08-18 12:20
Dėl 2000kWh? Va kame bajeris, ar kasnors suprato apie kokius mažus kiekius el energijos eina kalba? Čia tiesiog mažiau nei paklaidos ribos realiai kai yra vartojama. Tokius kiekius gali pakoreguoti ir Kruonio HAE ir paprasčiausia manipuliacija su įtampa. Manipuliavimas dažniu per 0,1Hz dar geriau kompensuoja galios perteklių trūkumą, bet Lietuvos tinklas sujungtas vis dar su buvusios sssr tnklais, tai dažnio negali keitalioti. Gerai kad iškilo tos nesamonės iki pat žinių per tv, gal išspres ir optimizuos visą pirkimą, kad nebūtu tokių nesamonių daugau.
Myslius 2022-08-18 12:32
Lietuva superka nuo 1000 iki 1600 mwh per valanda. Kruonio HAE galia 900 mw, tai Kruonis patenkina apie 65% poreikiu pagal pajeguma. Nord pool rejectino Kruonio elektra. Ka reiskia Nord pool operatorius atsisako supirkti Kruonio HAE energija? Paaiskinkit man ar cia teisiskai tvarkinga tokie dalykai? O kur laisva rinka? Supirkt reikia kai pigiai ir naudot HAE kai brangiai. Kodel mes birzoj perkam brangiausiai? ir isvis kas per issigimusios kainos pas skandinavus kai jie kartais moka 3 eur uz mwh? Ne kartais (praeito menesio vidutine kaina molde 1 euras uz mwh) kaip cia mes mokam 4000 uz ta pati? Cia mes ju elektra apmokam ar kaip?
immortallt 2022-08-18 12:43
Kruonis nesiūlė tokio gamybos kiekio, tame ir esmė. Ir ne, Kruonis negali kiek nori koreguoti. Nordpool yra tik taisyklių rinkinys, kur vyksta automatškai aukcionai. Ir patikėk, elektra kainotų mums daug brangiau, jei ne Nordpool. Optimizavimas paprastas, Ignitis turi laikyti rezervinių įrenginių pasiūlymų su kiekiu nuo 0 MWh. Negali Nordpool vienašališkai sakyti, tu siūlei parduoti nuo 100 MWh už 200€, bet mums trūksta 1 MWh, tai mes pirksime 1 MWh, nesvarbu, kad tu sakai, kad tavo minimalus kiekis 100 MWh. Čia kaip perkant auomobilį paprašyti 1/5 automobilio. Taip nevekia. Gali pirkti 1 ar 2 ir daugiau automobilių, bet ne mažiau nei minimalus kiekis nurodytas. Minimalus kiekis kai kurioms elektrinėms yra techniškai būtinas, kitaip veikti negali. Alternatyva, tiesiog deginti dujas ir turbiną sukti maža apimtimi, o perteklių energijos mesti į aplinką, bet tada ir gaunasi, jei minimalus gaminti kiekis tavo 40 MWh, gamini tik 2 MWh su 200€/MWh kaštais, tai gaminti 2 MWh tau kainuos 4000€, t.y. 200 x 40 / 2 Kažkas teisingai susidėjo kainodarą ir laimėjo su tokia nesąmoninga kaina. Ignitis patingėjo susitvarkyti ir gavosi farsas. Ir būtent kad toks aukcionų principas mažina elektros kainą. Elektros rinka yra unikali, nes elektros pasaugojimas ir dabar išlieka ribotas ir brangus. Tai ne kviečių aukcionai, kur 90% derliaus yra saugoma iki metų, o dalis ir dešimtmečiais gali būti saugoma be reikšmingai didelių kapitalo kaštų (elektros už milijoną eurų įsigytos saugoti reikės daugiau pinigų investuoti nei įsigijus grūdų už milijoną). Ir nebandyk primesti, kad aukcionų temą puikiai supranti. Aš du mėnesius sėdėjau ant būtent tik merit order'io aukciono tipo ir aiškinausi, sakyčiau pradėjau tik paviršių suprasti, bazinius dalykus. Sėdėjau, tai dėliojau modelius, analizavau istorines faktines situacijas, dėliojau prognozes. Ne per seniausiai už aukcionų teoriją Nobelio premiją suteikė. Elektrėnai dirba pakankamai siaurame diapazone, o kai kurie blokai iš viso vos ne fix'as. Ir dar matyt kainos pasiūlymus negerai sudėjo. Manau kailius atidirs ir pradės ir Ignitis dengti pasiūlymais visas pozicijas nuo 0 kWh.
immortallt 2022-08-18 12:48
Dar vienas pilypas iš kanapių išvirto, skaityk ką rašo. Kruonis arba pasiūlė didesnę kainą nei paskutinis iš kurio priko elektrą (apart tų 2 MWh), arba jo pasiūlytas minimalus parduoti kiekis prasidėjo nuo daugiau nei 2 MWh. Kadangi Kruonis turi keturis agregatus, kurie gali dirbti 110-225 MW galios rėžyje, dabar papasakok man, kaip jis gali gaminti 2 MW galia, kai minimali jo užtikrinama galia 110 MW? Ir vietoje emocijų, gal nusileisk ant žemės ir pradėk skaityti ką rašo suprantantys. Tada kelk klausimus. Kodėl pas skandinavus po 3€/MWh? Nes pas juos apstu energijos iš hidroelektrinių šįmet. Kodėl iki mūsų neatitketa? Nes mes sunaudojame kokius 1600 MWh, o jungtis tik 500 MWh. Tai kaip planuoji dar 1100 MWh perpumpuoti? Elektra brangi pastaruoju metu +- pastoviai laikosi, jungtis apkrauta 100% ištisai. Mes daugiausia už elektrą mokame, nes mes savo poreikio gamybos pajėgumais tenkiname iki 30%. SKandinavai ne tik savo poreikį tenkina, bet dar ir eksportuoja didžiulį kiekį. Jei retorikos nenuleisi apie išsigimimus, taip pat kreipsiuosi į tave. Ar teisiškai teisinga? Nu įsivaizduok, pardavinėji savo namą, aš ateinu, sakau tau už 1/10 namo duosiu 2x daugiau per kv.m. nei nori už visą namą. Tai dabar tu privalai tokį pasiūlymą priimti ar ne? Nu tarkime ne šiaip parduodi, o iš varžytinių parduoda jau tavo turtą. Tu dabar mušiesi į krūtinę,kad turi parduoti.
AAA000 2022-08-18 14:30
taigi taip ir NOREJO konservai. pirkt viska per birza (nes pigiausia), o jungties galia statyt pagal "buhalteriskai optimaliausia vartojimo vidurki". visiems galios apribojimus ikalt - kad suvidurkint. visa tinkla isgaidino. kai techniskai ziurint, kad paimt ta "pigiausia varianta" - tarpvalstybines jungtys turi but ne maziau 200% pajegumo nuo realaus salies vartojimo (maksimumo). "paradoksas" ane? cia politbuhalteriu kalte, kad neklauso energetiku. cia ta kaina siaip pofig. mes net ir su mazesnem kainom, kai niekas neverkia - prarandam pajamas ir konkurencinguma - kaip salis... PASTOVIAI PRARANDAM. per politikus... cia tik "laikinas ekstremumas"... sita situacija. tu to net nesuvoki - nes cia technine tinklu specifika. atejo i "rinka" Lietuva vietoj elektros prailgintuvo atsinesdama telefono kabeliuka...
Bruonius 2022-08-20 09:04
Immortalit su savo žaliąją energija primena gatvėmis vaikštinėjančius berniukus baltais marškinukais su knygute rankose - "Jėzus Gelbėtojas" tipo. Nauda labai panaši. Pasodintų į namuką žiemai drauge su žaliąja energetika sukonstruotą pagal vidutinį ES piliečio atlyginimą ir jau po keletos dienų šilumą tiektų malkos, maistą (atšildyti malkų pagalba) konservai, šviesą žvakės ir t.t. Žodžiu žmogus išmoktų gyvent be elektros energijos. Na dėl šviesos sakykim ne, mažos galios LED prožektoriukui energijos prigeneruotum. Visas šitas žaliasis mėšlas su visokiom Gretom ir Immortalitais yra nutaikytas į pasaulio energetikos destabilizavimą ir visišką kolapsą. Jei dabar kažkam juokinga, netolimoje ateityje nebebus.
gytis13 2022-08-20 09:16
Nereikia taip pesimistiškai, kol kas kaip pagalbinė priemonė visi žalieji šaltiniai veikia kuo puikiausiai. Problema kad juos norima padaryti pagrindiniais, o akumuliacijos problemos ignoruojamos. Mat akumuliacija daug kainuoja,dėl to visi žaliosios energijos šalininkai bijo akumuliacijos kaip velnias kryžiaus. Jie tik generuoti žaliąją energiją nori, o akumuliuoti ne ne, mes ne kvailiai, tegul kažkas kitas terliojasi.
immortallt 2022-08-20 11:42
Namo šildymas gryna elektra. Pasiekti A++ (pritrūko 3cm vatos pagal popierius) palyginus su B klase kainavo kažkur 10 tūkst. eurų brangiau. Metinės išlaidos vandeniui, nuotekoms, elektrai, šildymui 177 kv.m. namui - 500€ nesiekia. Praėjusiais metais. Šiais metais bus net mažiau. Kambaryje 23. Tiesa, į metus iki tonos briketų sukūrename židinyje. Kūrename daugiau dėl estetikos. Ai tiesa, į saulės elementus dar investavau 3500€. Panašu tavo smegenys nutaikytos į savo smegenų destabilizavimą ir visišką kolapsą. Ir su Greta prašau manęs nelyginti, PR su dukra tėveliai žaidžiantys ir pasidarę didelius pinigus, kuriems dzin realiai sumažinti poveikį aplinkai. Danija pasigamino 80% elektros iš atsinaujinančių, Škotija - 100%, Vokietija jau 50%. Po 2-3 metų šalių pasigaminančių bent 80% iš atsinaujinančių bus bent 10. Per 8 metus tokių šalių bus 20-40. Jei paviršutiniškai besidomint galvoji, kad viską supranti, tai esi paskutinis idiotas. Dirbu šioje sferoje 10 metų, suprantu tik tam tikras jos dalis, o tu matai, paskaitei ekspertai.eu ir jau patapai žinovu, suprantančiu geriau, nei milijardinės korporacijos, kaip joms apsirūpinti elektra. Gytis13, nu irgi nusišnekėjai. Akumuliavimo problema tik pradeda atsirasti, bet jinai ne tik sprendžiama tinklo lygiu, bet ir privatūs investuotojai. Net ir Lietuvoje, iš esmės visi vėjo jėgainių parkai dabar rengiasi projektus toje pačioje teritorijoje statyti saulės elementus ir akumuliatorius. Kai tik bus sutvarkytas reguliavimas, kad būtų galima tuos akumuliatorius tinkamai išnaudoti, jie ten ir atsiras. Pasaulyje akumuliatorių kiekis tinkle sparčiai auga, tik prieš 5 metus tų akumuliatorių nieko nepagamindavo. Taip pat pasaulyje atsiranda vis daugiau didelių projektų akumuliuojančių elektrą kinetiniu pavidalu. Kitas dalykas, ne visą energiją bus verta akumuliuoti. Labai svarbu, kad elektros vartojimas taptų kintantis, t.y. pramonė, šildymui, transportui elektra būtų naudojama daugiau tada, kai jos perteklius. Taip pat akumuliatoriai esantys tinkle, ne tik elektromobilių, pikus padės nupjauti atiduodami šiek tiek energija. Bet tiesiog dalį elektros tiesiog apsimokės negaminti, t.y. jei jungtys eksportui apkrautos/arba ir ten nereikia elektros, akumuliatoriai tinkle pakrauti, šilumos prisigaminę visi, tada tiesiog stabdysi elektros gamybą dalyje įrenginių. Ir statysi gamybos vėjo ir saulės tiek, kad kažkur 10% daugiau gamintum, nei reikia, nes taip pigiau, nei visam trūkumui galios statyti akumuliatorius. Šiuo metu nėra būtinybės daugumoje vietų akumuliatorių, tai jie ir nestatomi. Kad jų reikės po 5-10 metų, tai nereiškia, kad dabar jau reikia įrengti. Namą statyti irgi pradedi nuo pamatų, tada sienos, tada stogas, o ne pamatus ir stogą vienu metu darai. Taip ir čia, viskas turi eiti pažingsniui (na kažkiek persidengia).