Nuo 18 iki 19 valandos didmeninė elektros kaina Lietuvai bus 4 eurai/kWh: kas vyksta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2022-08-23 14:14
Parodyk nors kurios srities adektavų ministerį :) Vat kas tikrai stabilu pas mus - iš anksto žinai tai, kad su bet kuria krize kiekvienas atitinkamas ministras susimaus.
immortallt 2022-08-23 14:22
Elniaragis, empatija be proto yra bevertė valdant ekonomiką. Pvz., jei turėtume savo valiutą, kuri nebūtų pririšta prie nieko, galėtume prie dabartinių kainų ir algų, skurstantiems atspausdinti ir išmokėti po 300k litų, kad susitvarkytų savo gyvenimą - labai patiktų visiems. Rezultatas - ne tik skurstantys vis tiek skurstų, bet sugriautų ekonomiką visiškai, ir suėstų ir vidurinę klasę, o skurstantys gyventų blogiau, nei gyveno prieš tai. Liaudiškai tariant, gerais norais ir kelias į pragarą grįstas. Dabar irgi, prasubsidijuos milijardą eurų elektros kainą daliai buitinių vartotojų, t.y. koks 1/5 kiek reikėtų investicijų pasigaminti visą elektrą, ir nuo to tik dar labiau pakėlė elektros kainą, nes niekas nemažina elektros vartojimo, beveik neinvestuoja į elektros gamybą. Geriau būtų valstybinį projektą padarę ir pastatę 1 GW saulės parką ir padalinę skrustantiems nemokamai - didesnė nauda ir efektas mažinant tiek energinį skurdą, tiek ir elektros kainą. Dabartinis rezultatas - daugiau už elektrą moka visi, atsirado ekstra milijardo skylė biudžete, o tie pinigai galėjo būti skirti investicijoms į tą pačią energetiką, pensijoms, švietimui ar pan. Prie ko čia ta liberalizacija? Ignitis nutraukinėja jau irgi sutartis tiekimo. Visuomeninis tiekėjas sutarčių nenutraukė ir skolų nesusirinko, nes milijardą eurų baigia ištaškyti, t.y. realiai nesilaiko sutarčių, tik pinigus iš kitos mūsų kišenės pasiima, net tų, kurie perka elektrą iš nepriklausomų tiekėjų, ir kuriems elektrai subsidijų nemoka. Vietoje Kreivio norėtųsi geresnio ministro, bet ne jis kaltas dėl augančių energijos išteklių kainų. Donatasv, jei tiekėjai perekūpai, tai tu pedofilas? Trys didžiausi tiekėjai yra elektros gamintojai. Visuomeninis tiekėjas yra 100% perekūpas, kuris dar neprisiima atsakomybės už kiek nuperka. Jam pajabat, vis tiek klientas sumokės, arba valstybė. Man giliai px kas ką pasakė, man svarbu kas padarė. Aš ne turgaus boba. Tau panašu svarbiau, kas ką pasakė ar nepasakė, kaip pasakė, ir ką valgė prieš pasakant. Dauguma piliečių nieko ir nenori žinoti. Problemos sprendimo būdas? Išlaukti kol vokiečiai su italais apsirūpins alternatyviais rusų dujoms energijos tiekimo šaltiniais.
gytis13 2022-08-23 14:28
Manot tas ministras yra energetikas, kad ką nors išmanytų apie energetiką? iš principo jūs puolat savamokslį, kuris energetiką išmano iš bendrojo išsilavinimo. Tai ko norėti?
AAA000 2022-08-23 14:40
ne visai. ten birza atmetinejo didelio kiekio gamintojo uz gera kaina. o pardave uz maksimalia labai maza kieki - bet visi mokes pagal ja. "apskaiciuotas" vidurkis gaunasi geras. bet is tikro cia sistemine klaida. tokia metodika. kai taip nutinka - sita isimtis, kaina turi but nustatoma ne pagal paskutini pasiulyma. o pagal priespaskutini (arba kitaip). irgi turi but kazkokia isimtis. ten isvis dvi isimtys ivyko. as kiek supratau kaina isireme ir siulymo reguliavimo ribas. . klausimas jau net didesnis - kas cia per "rinka", kur reguliavimai su ribomis as manau ir kosminiai pasiulymai turetu but vykdomi. pvz 1000€ uz kwh. kad butu normali rinka. daba losiama ant bonusu. o turetu but losiama ant geriausio santykio. nes yra laiko faktorius - prekiaujama valandomis. cia nera pilnaverte birza. bet nebloga. pilnaverte birza bus kai supirkines is tiekeju ONLINE. siulo kaina ir iskart tiekia - jei ji priimtina. paskui kilojaja arba mazina pasiulymus kas valanda. o kiek gaus, paaiskeja dar po valandos - kai visus ppertskaiciuoja. daba isipareigojimu prikista, kai realiai paketais prekiauja. nepilnaverte birza technologiskai. ne metodikoje cia blogis. prekiauja absoliuciai - o pajegumai jungciu neitraukti i kainos pasiulymus net... vaiku darzelis ir ES ziuriu neblogas...
immortallt 2022-08-23 14:41
Tu manai ministras turi būti tos srities specialistas? Naivuolis.
Dannas3 2022-08-23 14:47
Atsimenam profesionalu kabineta, kai tie kurie nenorejo laizyt siknos skverneliui buvo ismesti ir galiausiai gavosi snipstas ir teko kalaboruotis su antivalstybininkais lenkais.
donatasv 2022-08-23 15:02
Ministras yra vadovaujanti persona, jis turi mokėti vadovaut, bet kad galėtų vadovaut turi gilintis į savo sritį. Jam problemas ir jų sprendimo būdus turi išdėstyti patarėjai/ekspertai ir visi kiti ministerijoje dirbantys pavaldūs žmonės. Problema yra, visa tauta rėke, o ministras be galvos nežino net už kurio kampo griebtis, bent jau toks vaizdas susidaro. Pinigus išmetinėja į balą, net ir pačio prazidento patarimas daug patraukliau skamba kompensuot iki tam tikro kwh kiekio, kad atlaikytu skurdžiausių dalis, o visa kita investuot į elektros gamybą kaip ir pats sakei... Bet iš ministerijos šia linkme net menkiausio mū ar aaa negirdėti.
immortallt 2022-08-23 15:18
Prezidentas yra populistas, jam dzin, kaip įgyvendinti. O dėl įgyvendinimo, kompensuoji visiems, ar tik socialiai remtiniems? O jei pasirinkęs nepriklausomą tiekėją, ar kompensuoji? Jei dedi bent vieną apribojimą, kaip identifikuoji, kas yra kas? O jei skurstantis naudoja daug elektros, nes pas jį šildymas elektrinis? Ministerijai nebereikia investuoti, reikia netrukdyti. Problema, kad ministerijai teikiant pasiūlymus į seimą, apipinama dar va pvz. 2 GW apribojimais. Aš tik ką noriu pasakyti, nėra jokio plano, ką tik mūsų ministras gali padaryti, kad šiandien sumažinti elektros kainą. Į priekį žiūrint, jau paleista viskas mažinti elektros kainą iki ~35€/MWh. Būtent, ministras gali vadovauti, ir jis turi įsigilinti į problemą, bet tiesą pasakius, energetiko koks išsilavinimas jam net maišytų. Ministras - daugiausia "people" skills reikalingi.
gytis13 2022-08-23 16:03
Neverk dėl tų 2GW, čia fizika.
donatasv 2022-08-23 16:07
Bent jau šimonytė išstojo šiandien ir pasakė, atidės 3 etapą 3/4 metams ir lauks kol padidins savos energijos generacijos kiekį. Tai pat aistras galėjo gesint ir ministras pasakydamas didinsim generacijos kiekį ir to pasekoja mažės kaina. Viskas ko reikėjo planas +/- aiškus. Bet kažkodėl reik laukt bobos kur grįž iš atostogų ir padarys tvarką... Man kaip perlo energijos klientui galima pradėt vertint kuriam laikui ir kokia sutartį dabar turiu pasirašyti. 2 metai 49ct / 6 metai 36 ct... Arba biržos planas. Nes pas mane yra saulės elektrinė 10kw dasipirkt reikės nedaug, jeigu reikės tai vis kažkaip linkstu link biržos plano ir papildomai įsirengti židinį kad sumažinčiau elektros poreikį ir nereiktų permokėt už elektrą.
immortallt 2022-08-23 16:19
Ir nesąmonė atidėjimas liberalizacijos. Reikėjo visus liberalizuoti, ir nebent padidinti ribas socialiai remtinų elektros sąskaitoms ribą ir skirstyti pinigus tiems, kam reikia. Daryti tą patį, kaip su šilumos kompensavimu. Generacijos didinimas jau patvirtintas, paskelbtas ir projektai pasileidę. Papildomai įsirengti židinį... Jei tvarkingai, su kaminu, apdaila, CAPEX minimum 4k€. Tai geriau nusipirkti šilumos siurblį oras-oras, jei tokio dar nėra, ar saulės elektrinių, jei židinys tik tam, kad pinigų sutaupyti. Nes kuras židiniui dabar irgi brangus. Jei briketus prieš 3 metus už 110€/paletę galėjai pirkti, tai dabar kažkas 370€/paletę.
donatasv 2022-08-23 16:37
Gali ir iš akmenų pasimūryt į vidų įtaisyt ir visa kita pasidaryt už daugiau nei 4k. Bet mano tikslas tik nuimt piko metu energijos poreikį, tai randu ir pigesnių su vandens kontūru jungemų į sistemą. Tai pirmas aukštas +/- pašils nuo židinio nes plotas atviras didelis beliks per vandens kontūrą pernešti šilumą į antrą aukšta. Rankos ne kreivos apdailą pasidarysiu per pora savaičių. Tai skaičiuoji į 2 gal 2.5 įtilpti. Tai išeis į naudą kaip papildomas energijos šaltinis dingus elektrai. Nes praitais metais porai dienų buvo dingus viena fazė tai teko pasimokyt iš klaidų šildant du kambarius ventiliatorias...
gytis13 2022-08-23 22:29
Šiaip pečius turi gerą savybę - namai išsivalo nuo medienos atliekų, popierių ir kitų degančių daiktų, taigi aš už. Juolab kai namas labai priklausomas nuo elektros tinklo. Taigi pečius yra pati geriausia liberalizacijos forma - laisva vartotojo valia, įmeti malką ir dega...
kestutisz 2022-08-23 22:59
Absoliučiai NE. Turėjo būti sustabdyda visa ta prievartinė idiotizacija ir palikti galimybę jei nori "persijungti" - jei ten tiekėjas pasiūlys kažką labai geresnio nei turi "neliberalizuotas". Plius išmokėtos kompensacijos visiem kas jau nukentėjo (ypač kokie pencininkai kurie nesupratę dėl III etapo terminų nuskubėjo "lineralizuotis" ir moka/mokės daugiau). Lineralizacija mat'(ai), šiukšlių į svetimą rajoną negali atvažiuot išvežt, o čia mat iš niekur išdygęs neikam ir nereikalingas sąskaitų perrašinėtojas sukurs kažkokį ten gėrį. Ne, nebus su tokiu buldozeriniu stūmimu nieko gero.
immortallt 2022-08-24 08:48
Jo, turėjo būti galimybė pasilikti subsidijuojamą elektrą iš kitų vartotojų kišenės Kietai. Nukentėjo, tai omeny tiems, kas negavo subsidijų iš to milijardo kapšo? Dalis, kurie nuskubėjo, moka mažiau nei visuomeniniui tiekėjui. Tai šitie dabar turi sumokėti žalą? Sąskaitų perrašinėtojas? Čia omeny visuomeninis tiekėjas, kuris pagamina 0 elektros, kuris perką elektrą spot rinkoje ir visą riziką numeta vartotojams, arba valstybei? Kas buvo padaryta blogai - nėra vis dar išmaniųjų skaitiklių, ne visi vartotojai pervesti į nepriklausomą tiekimą. Visuomeninio tiekėjo elektros kaina subsidijuota virš 50% intensyvumu. Neskatinta pakankamai vystyti elektros gamybą 2-6 metus atgal. Liberalizacija su aukštomis kainomis neturi absoliučiai nieko bendro. Visuomeninio tiekimo elektros kaina dabar turėtų būti minimum 0,6€/kWh, čia jei tiki, kad elektros vidutinė kaina artimiausią pusmetį bus 200€/MWh. Jei rinka tokia kaina tikėtų, tai nepriklausomo tiekimo kaina būtų 0,25€/kWh. Dabar visuomeninis tiekėjas užplanavęs kainą berods 180€/MWh, faktinė kaina ir po 360€/mėn. eina, o praėjusių DVIEJŲ laikotarpių skolą, kuri dabar būtų kažkur 200€/MWh, jei MWh suvartojama tiek pat. Bet aišku, 200€/MWh skolą nubraukė, o 180€/MWh nepriemoką ir būsimą skolą tiesiog vėl nubrauks. T.y. dabartinė elektros kaina realiai subsidijuojama nuo to, kokia jinai turėtų būti 380€/MWh. Ir subsidijuojama ne tik visuomeninį tiekimą turinčių vartotojų sąskaita, bet visų vartotojų sąskaita. Kitaip sakant, visuomeninį tiekimą turintys vartotojai apvagia likusius ir aiškini, kaip tai gerai (kryžminės subsidijos yra apvagimas iš esmės). Jooo, gerulis. Ypač kai tos subsidijos neskatina nė kiek mažinti elektros vartojimo.
kestutisz 2022-08-24 09:37
Tai yra bet kuris "nepriklausomas tiekėjas". Pvz Perlas Energija su 6 žmonėm, arba asmeninis favoritas (į kurį pereisiu jei tikrai atjungs "garantinį") Birštono Elektra su 1 darbuotoju (nes dar pagal Ilfo ir Petrovo klasiką jokia ragų nagų kontora negali gyvuoti be žmogaus kuris paskui už ją atsėdės) kur akivaizdu dirba tik koks gal net savininkų parašytas exceliukas/mysqlas su skriptuku, o direktorius tik parašus dėlioja. Žodžiu aš juos realiai tik tiek ir vertinu - kaip vieną exceliuko langelį, ir nematau kodėl "visuomeninis" negali padaryti taip pat - jiem net nereiktų net to 1 papildomo direktoriaus (ir milijono papildomų popierių, kur ten pats direktorius sau visokius įsakymus pasirašinėja, saugos kursus pravedinėja, t.t. ir pan briedas), tad sąnaudos dar mažesnės.
gytis13 2022-08-24 09:47
Visa šita liberalizacija vien dėl to idiotiška kad prievartinė. Jeigu situacija rinkoje ir būtų stabili, vistiek tie nepriklausomi tiekėjai nebūtų pasiųlę kažko pastebimai pigesnio negu visuomeninis. Todėl ir sugalvotas 25 procentų antkainis. Nauda kad valstybė atsikratys vienos bėdos ir dėl visko kaltę bus galima suversti privatininkams. O pigesnės elektros jei kas dar turi neliks per porą mėnesių maždaug, tokių sumų ilgesnį laiką niekas nedotuos. Ten kur gerai apsimoka vartotojų skatinti ir versti nereikia. Gal reikėjo kokį antkainį uždėti juostiniams fotoaparatams, kai atsirado skaitmeniniai?Pvz, policija gaudo gatvėje fotografuojančius juostiniais aparatais ir deda jiems baudas, siekdama skatinti progresą? O dabar kur tos bendrovės kurios papigiai tiekia energiją iš sakysim savo vėjo ar saulės parkų, užsideda savo antkainį nesusijusį su birža, apmoka tinklo paslaugas ir tiekia vartotojui? Visur į biržą žiūrima. Tai kokia nauda iš tos liberalizacijos vartotojui?
immortallt 2022-08-24 09:49
O čia jau ką pasirinksi. Jei pasirenki, kuris tik agreguoja ir perpardavinėja - tavo pasirinkimas. Mažai kuo skiriasi nuo ESO, tik ESO dar išlaikydavo ~50+ didelių pastatų, ir porą tūkstančių darbuotojų, kurių išlaidas labai noriai kompensuodavai. Reikia ne tik sąskaitas išrašyti, bet ir nupirkti elektrą, neatitikimus dengti. Kodėl visuomeninis negalėtų padaryti kitaip? Geras klausimas, kodėl viešasis sektorius niekada nedirba efektyviai, nors populistai vis fantazuoja, kaip viešasis sektorius galėtų dirbti pigiau nei privatus. Prievartinė, nes visuomeninio tiekimo nelieka? Tada dar nelieka viso reguliavimo aparato, kuris milijonus kainuoja kasmet. Prievartinė būtų, jei tiesiog neturi nepriklausomo tiekėjo - tau elektros netiekia iš viso. Garantinis tiekėjas yra laikinas paslaugos tiekėjas. Tikslas, kad pas jį būtų 0 vartotojų, tam kad nereikėtų jokių sistemų, darbuotojų ir pan., realiai dalis sedės, visokie skolininkai, kuriems dėl kreivų įstatymų atjungti elektros negalima, o nepriklausomi tiekėjai su jais sutarčių nepasirašinės. Turbūt prievartinė sistema ir kai telekomo neliko? Papigiai tiekia? Kodėl kas nors turi parduoti pigiai, kai jų savikaina maža, bet rinkoje kaina didelė? "25%" nereikėtų, jei visuomeninis/garantinis tiekimas nebūtų krossubsidijuojamas. Kaip dabar pvz., visuomeninio tiekimo kaina eitų 0,6€/kWh jei nebūtų sukišta arti milijardo subsidijų. Kaip manai, ar beliktų kas nebūtų perėjęs pas nepriklausomą tiekėją, kuris dar prieš mėnesį už 0,3€/kWh siūlė fiksuoti?
svetys 2022-08-24 10:03
Ignitis monopalizavo elektros tiekimo rinka jau kokiais 90 proc. Tad destruktyvi/prievartinė liberalizacija su destruktyviais tikslas visada ir pasieks tai ko siekia, t.y. tik destruktyvius rezultatus. Deja, šimės ir imortaliai ir toliau destruktyvius tikslus ir veiksmus pateikinės kaip progreso normas etc. Turbūt aniems 100 proc. Igničio monopolio bus liberalizacijos viršūnė
AAA000 2022-08-24 10:20
o daba tipo skatina dar labiau? gal uzteks meluot. tada nieko nedare - sutinku. bet daba isvis draudzia Kreivys atsinaujinancia. ivede kazkokia lempine 2GW riba. ir saules nebegalima isvis statyt ir prijunginet. o saule siaip yra pats geriausias variantas energetikai. turi savaimini subalansavimo efekta. vadinas vejo daugiau galimes be papildomo balansavimo prijunt. kuo ilgiau stabdys - tuo ilgiau laikysis nesamoningai aukstos elektros kainos. o del birzos, tai jau vakar turejo atlikt esmini darba - nutraukt dabartinio modelio funkcionavima. birzoje perkama tik tiek - kiek leidzia jungtys. nei kwh daugiau. visa kita - vietine generacija irt siam momentuo racionaliausio. jei ten kazkas sakosis - isstot is tos birzos. nes muchliavoja. cia neprievartinis mechanizmas. ES rekomendacija.l nu nebent prisirase debiliniu sutarciu kokiu... pagal tokiu kaip tu lemopines buhalterines rekomendacijas tai kada man 10k€ pervesi, kur praknisei - vystytojau tu Lietuvos atsinaujinanciu? jau uzmirsai kad skolingas? kazkoks skolininkas, susimoves lietuviskoje energetikoje uz 10k€ vien pries mane - patarineja cia matai ... geriau taip ir rasyk - dirbi propagandistu. nurode panasu "isvalyt prisidirbusiu mundura" ir teikt pasiulymus kaip ta efektyviausiai padaryt prie ko cia energetika? jei nesiorientuoja sprendimu vykdytojai, tai prie ko cia mes turim uz tai moket isvis? viskas labai paprasta, bet jei ir nesigaudai. bent 3 variantus paskaiciuoji - "kaip ir is ko pirkt". ateinancius 3-4 metus ar kiek ten. pigiausias nugali. ir DAROM siandien. iskart. o RYTOJ jau skaiciuojam viska issamiai. daba kazkokiais pageidavimu konkursais uzsiimineja... ir meluoja, meluoja, meluoja... nes matai sijono politika -komunimuot su lietuvos buriatais, kol jiem atsibos denmagogija ir atsoks - "turi but tinkamai iskomunikuota" i kada dirbt prades - kitoje kadencijoje? sioje jau nebe? as manau jau turi atsistatydint visa vyriausybe - susimove jau 4 ministrai juodai, ir keli kiti vidutiniskai. o generalinis vyriausybes komunikatorius jau perejo i kudakavimo rezima... seimas matai dar tures patvirtint... ka seimas dar turi tvirtint - tai nebet pasitikejima prisidirbusia vyriausybe. o jei nedaro - jau reikia pirmalaikiu rinkimu manau.