Rusija tapo Kinijos vasalu: be Pekino leidimo Maskva nebegalės gauti savo pinigų, kalba eina apie 100 milijardų dolerių  (2)

Apie 17 % aukso ir užsienio valiutos atsargų, kurias Rusijos Federacija laiko juaniais, tapo Kinijos „įkaitais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Xi Jinpingas laiko 100 milijardų JAV dolerių Rusijos rezervų „įkaite“ – praneša „Bloomberg“.

Kremlius gali turėti rimtų problemų dėl 17 % savo užsienio valiutos atsargų, kurias rusai laiko juaniais, išėmimo. Rusijos Federacija šių lėšų negali laisvai naudoti.

Apie tai įtakingas leidinys „Bloomberg“ sužinojo iš neseniai paviešintos Rusijos centrinio banko ataskaitos.

Rusija turi daugiau nei 100 milijardų dolerių juaniais, t. y. 17 % visų šalies aukso ir užsienio valiutos atsargų. Paaiškėjo, kad šių lėšų Maskvai taip lengvai atsiimti nepavyks. Norėdama tai padaryti, ji turi pasirašyti su Pekinu atskirą susitarimą. Dėl Vakarų sankcijų Rusijai itin sunku atsidurti aktyvioje aukso ir užsienio valiutos rezervo srityje. Uždrausti doleriai ir eurai. O RF prieinamos valiutos nėra labai patikimos.

Taigi Turkijos lira šiuo metu išgyvena smarkią devalvaciją, kuri nesustoja jau 10 metų. Per tą laiką ji prarado apie 90 % savo vertės. Maskva bijo investuoti į Jungtinių Arabų Emyratų dirhamus, nes Vašingtonas daro spaudimą šaliai, reikalaudamas atsisakyti Maskvos centro padėties, siekiant apeiti sankcijas. Vienintelis rusams priimtinas variantas – Kinijos juanis.

Tačiau yra labai rimta problema – Maskva savo rankomis daro save KLR vasalu. Paversti Rusijos Federacijos atsargas į juanius yra gana paprasta, tačiau atsiimti jas labai labai sunku. Be Kinijos valdžios leidimo Maskva negalės atgauti savo pinigų. Tai reiškia, kad ji bus labai priklausoma nuo Pekino. Dabar Kinija „įkaitais“ laiko Rusijos užsienio valiutos rezervų likučius, kurie nebuvo įšaldyti dėl sankcijų.

 

Iš viso iki plataus masto karinės invazijos į Ukrainą Maskva turėjo 640 mlrd. USD. Daugiau nei pusė rusų pinigus laikė vakarietiškomis valiutomis: doleriais (Amerikos ir Kanados), eurais, Didžiosios Britanijos svarais. Kremlius dėl sankcijų prarado prie jų prieigą. Rusijos Federacijos atsargose taip pat yra apie 2,3 tūkst. tonų aukso. Tačiau rusai dėl tų pačių sankcijų jo praktiškai negali parduoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(55)
(0)
(55)

Komentarai (2)