Ukrainos kariškiai numušė Rusijos lėktuvą nepaleidę nė vieno šūvio: skelbiama beprotiška istorija, kaip tai atsitiko  ()

Ukrainos kariškiai, panaudodami priešlėktuvinių raketų sistemą „Buk M1“, sunaikino Rusijos lėktuvą, nepaleidę nė vienos raketos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai interviu „ArmyInform“ sakė raketų baterijos „Buk M1“ vadas, Ukrainos didvyris Jaroslavas Melnikas.

„Numušėme lėktuvą nepaleidę nė vienos raketos. Radome taikinį. Radaras įsijungė. Rašisto kabinoje tuo metu skambėjo garsiniai pranešimai apie radaro poveikį. Suprato, kad iš medžiotojo virto taikiniu. Tikriausiai tai taip pribloškė pilotą, kad jis iškart katapultavosi. Lėktuvas sudužo“, – sakė Melnikas.

Pažymima, kad Melniko vadovaujama baterija daugiau nei pusę metų priešinasi rusų lakūnams Charkivo srityje. Jų sąskaitoje yra 28 priešo taikiniai: 11 įvairių tipų kovinių lėktuvų, du sraigtasparniai, dvi sparnuotosios raketos ir 13 dronų.

Melnikas iš prezidento Volodymyro Zelenskio gavo Auksinės žvaigždės ordiną ceremonijoje, skirtoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų dienai.

Jis taip pat sakė, kad tuo pat metu danguje virš Charkivo srities galėjo būti didelės priešo lėktuvų grupės, „jų skaičius kartais viršydavo keliolika“.

„Mūsų baterija stojo prieš juos viena. Tai reiškia, kad vos įjungę savo įrangą taikiniui aptikti ir užfiksuoti, iškart tapsime patogiu ir aiškiai matomu taikiniu dešimčiai rusų pilotų. Kai tik jie mus aptiks, jie nedvejodami atšauks savo skrydžių misijas bombarduoti karius ar objektus ir akimirksniu sutelks dėmesį į mūsų oro gynybos sistemos sunaikinimą“, – sakė Melnikas.

Anot jo, kompleksas gali „vadovauti“ tik vienam priešo taikiniui, todėl įgula turėjo labai mažai laiko jį sunaikinti.

 

„Turėjome kelias sekundes. Įjungti įrangą, aptikti ir užfiksuoti objektą. Įjungiame foninio apšvietimo radarą – rusų piloto kabinoje užsidega indikatoriai, signalizuojantys jam, kad jis jau yra mūsų taikinys. Visi jo pakalikai danguje tai jau žino. Vykdome kovinį paleidimą ir greitai paliekame savo poziciją, kad pabėgtume nuo priešradarinių raketų. Priešlėktuvinės kovos metu „vadovaujame“ vienam taikiniui. Ką šiuo metu veikia kiti lėktuvai – nematome. Bet mes suvokiame. Kaip taisyklė, šiuo metu jie jau šaudo į mus savo raketomis“, – sakė Melnikas.

Jis prisiminė ir kitus atvejus, kai rezultatas pranoko lūkesčius.

Visų pirma apie raketos paleidimą, kuri buvo pagaminta dar 1983 m., tačiau puikiai įvykdė savo užduotį.

 

„Žiūrėjau į ją ir abejojau, ar ji skris į taikinį. Mes ją įkėlėme ir vėliau atlikome kovinį paleidimą. Beveik keturiasdešimties metų senumo raketa sunaikino taikinį. Rusijos lėktuvas nukrito ant žemės. Kritimo vaizdo įrašas buvo nufilmuotas skirtingų žmonių iš skirtingų vietų ir paskelbtas internete“, – pasakojo Melnikas.

Vėlgi, vienu metu tik į vieną taikinį galintis pataikyti paleidimo įrenginys sugebėjo vienu metu sunaikinti dvi rusiškas sparnuotąsias raketas.

„Supratome, kad sunaikinti net vieną sparnuotąją raketą būtų didžiulė sėkmė. Suradome taikinį, atlikome kovinį paleidimą. Mūsų priešlėktuvinė raketa sprogo taip, kad dvi sparnuotosios rašistų raketos buvo apgadintos skeveldromis“, – sakė Melnikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(83)
(1)
(82)

Komentarai ()

Susijusios žymos: