Vokietijoje astronominis elektros kainų augimas – vyriausybė skiria net 65 mlrd. eurų  (17)

Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo koalicija susitarė dėl maždaug 65 mlrd. eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinės priemonės apima: pažadą apriboti ir net perskirstyti didžiulį pelną, kurį energetikos įmonės uždirbo iki dabartinės krizės; padidinti išmokas pensininkams, studentams, tėvams ir bedarbiams; ir kiti veiksmai, siekiant suvaldyti astronominį elektros kainų augimo tempą.

Šios priemonės yra „svarbus ir didelis žingsnis, siekiant palengvinti gyvenimą piliečiams“, – sakė O. Scholzas per spaudos konferenciją pristatydamas susitarimą. Krizė yra „V. Putino atsakomybė“, – sakė jis, kalbėdamas apie Rusijos prezidentą ir karą Ukrainoje.

Vokietija susidūrė su besiplečiančia energetine krize nuo tada, kai Rusija priėmė sprendimą nutraukti dujų tiekimą dujotiekiu „Nord Stream 1“ po jos kaimynės užpuolimo ir tarptautinės bendruomenės vėliau įvestų griežtų sankcijų. Penktadienį „Gazprom“ paskelbė, kad po trijų dienų remonto dujotiekio, kaip planuota, iš naujo nepaleis.

Vokietijos vyriausybė į tai sureagavo suaktyvindama antrąjį trijų lygių avarinio dujų plano etapą ir svarsto galimybę sušvelninti keletą pagrindinių energetikos ir aplinkos politikos sričių, kad sumažintų nuosmukį, įskaitant planuotų branduolinių ir anglies elektrinių eksploatavimo pratęsimą.  

Vokietija taip pat pažadėjo paremti Europos Sąjungos pastangas suvaldyti energetikos įmonių pelną, dėl kurio šiuo metu diskutuojama. Toks žingsnis sukurtų „finansinę veiksmų laisvę“, kurią būtų galima panaudoti siekiant sušvelninti kylančių kainų smūgį Europos vartotojams, nurodė vyriausybė.

Vokiečių pažadas paskelbtas prieš kitą penktadienį įvyksiantį nepaprastąjį bloko energetikos ministrų posėdį. Kitos priemonės, kurios bus aptartos posėdyje, apima energijos, pagamintos iš atsinaujinančių energijos šaltinių, anglies ir branduolinės energijos, kainų viršutinę ribą.

 

Naujausias Vokietijos vyriausybės pateiktas paketas yra trečiasis vadovaujant O. Scholzui, siekiant padėti vartotojams ir įmonėms susidoroti su sparčia infliacija. Bendra lengvatų suma dabar siekia daugiau nei 95 milijardus eurų ir sukels „didelių papildomų federalinio biudžeto išlaidų“, sekmadienį pranešė vyriausybė.

Į 65 milijardų eurų sumą, kurią vyriausybė sekmadienį skyrė įveikti krizei, įeina federalinės vyriausybės, valstijų ir savivaldybių įnašai. Federalinė paskutinio plano dalis yra apie 40 milijardų eurų, anksčiau sakė su šiuo klausimu susipažinęs asmuo.

 

Vyriausybė pranešė, kad pateikė parlamentui biudžeto projektą, kuriame kitų metų išlaidos neviršytų konstitucinių valstybės skolinimosi ribų, nustatytų vadinamojo Vokietijos skolos stabdžio. Jame teigiama, kad dėl biudžeto „ribotos finansinės svyravimo galimybės“ reikės „didelių visų trijų koalicijos partnerių“ ir vyriausybinių agentūrų pastangų.

Kitas sekmadienio paketo elementas yra pažadas ir toliau siūlyti subsidijuojamą bilietą važiavimui viešuoju transportu visoje šalyje dabar, kai baigiasi itin populiarus 9 eurų vasaros bilietas. Naujoji versija greičiausiai kainuos nuo 49 iki 69 eurų, pranešė vyriausybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (17)