[Žinios trumpai] Putinas patvirtino naują užsienio politikos doktriną: paminėtos Baltijos šalys, bus dar daugiau karo?  (1)

Prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį patvirtino naują užsienio politikos doktriną, pagrįstą „rusiškojo pasaulio“ koncepcija, kuria konservatyvūs ideologai pateisino intervenciją užsienyje „ginant“ rusakalbius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

31 puslapio „humanitarinėje politikoje“, paskelbtoje praėjus daugiau nei šešiems mėnesiams nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios, teigiama, kad Rusija turėtų „saugoti ir plėtoti rusų pasaulio tradicijas ir idealus“.

Nors ji pristatoma kaip tam tikra minkštosios galios strategija, ji įtvirtina oficialias politikos idėjas apie Rusijos politiką ir religiją, kuriomis kai kurie griežtosios linijos šalininkai pateisino Maskvos kai kurių Ukrainos dalių okupaciją ir paramą atsiskyrusiems prorusiškiems subjektams šalies rytuose.

„Rusijos Federacija teikia paramą savo tautiečiams, gyvenantiems užsienyje, įgyvendinant jų teises, siekiant užtikrinti jų interesų apsaugą ir rusiško kultūrinio tapatumo išsaugojimą“, – teigiama politikoje.

Joje teigiama, kad Rusijos ryšiai su tautiečiais užsienyje leido jai „tarptautinėje arenoje sustiprinti savo, kaip demokratinės šalies, siekiančios daugiapolio pasaulio kūrimo, įvaizdį“.

Putinas ilgus metus akcentavo, jo nuomone, tragišką maždaug 25 milijonų etninių rusų, kurie 1991 m. žlugus Sovietų Sąjungai atsidūrė už Rusijos ribų, nepriklausomose valstybėse, likimą – įvykį, kurį jis pavadino geopolitine katastrofa.

Rusija ir toliau laiko buvusią sovietinę erdvę nuo Baltijos iki Centrinės Azijos teisėta savo įtakos sfera – tokiai sampratai aršiai priešinosi daugelis tų šalių ir Vakarai.

 

Naujojoje politikoje teigiama, kad Rusija turėtų stiprinti bendradarbiavimą su slavų tautomis, Kinija ir Indija bei toliau stiprinti ryšius su Viduriniais Rytais, Lotynų Amerika ir Afrika.

Joje nurodoma, kad Maskva turėtų toliau stiprinti ryšius su Abchazija ir Pietų Osetija – dviem Sakartvelo regionais, kuriuos Maskva pripažino nepriklausomais po 2008 m. karo, taip pat su dviem atsiskyrusiomis Rytų Ukrainos vienetais – Donecko Liaudies Respublika ir Luhansko Liaudies Respublika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(58)
(-53)

Komentarai (1)