[Žinios trumpai] Narkotikai, mirtis ir ištvirkimai? Kuo skiriasi „Deep Web“ nuo „Dark Web“  ()

Dažnai girdite apie „gilųjį internetą“ („Deep Web“) bei „tamsųjį internetą“ („Dark Web“). Šiems žiniatinklio kampams priskiriami narkotikai, mirtis ir ištvirkimai, bet kuo jie skiriasi? Ir ar jie tikrai tokie blogi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas tiksliai yra „tamsusis internetas“?

Jūs tikriausiai įsivaizduojate pogrindinį, slaptą svetainių tinklą, kuriame gausu nelegalios veiklos, narkotikų, kontrabandos ir kitų nepriimtinų dalykų. Šios svetainės tikrai egzistuoja ir yra viena iš vadinamojo „tamsiojo interneto“ dalių. Tačiau „tamsusis internetas“ nėra tik nusikaltėlių žaidimų aikštelė. Nors toms svetainėms skiriamas didelis dėmesys, „Dark Web“ iš tikrųjų neapibrėžiamas pagal jo svetainių turinį. „Dark Web“ yra tiesiog privačių tinklų, kurių negalima pasiekti tradiciniais metodais, rinkinys.

Kas yra „paviršinis internetas“?

Internetas, kurį daugelis iš mūsų žino, yra vadinamas „paviršiniu žiniatinkliu“. Iš esmės tai svetainių, kurias indeksuoja paieškos sistemos, rinkinys. Jei jos pasirodo „Google“ paieškoje, tai yra paviršinio žiniatinklio dalis. Bet negalite atidaryti „Chrome“, įvesti „prašau narkotikų“ ir tikėtis rasti „Dark Web“ svetainių. Tiesą sakant, iš viso negalite naudoti „Chrome“ ar jokios tradicinės žiniatinklio naršyklės, kad pasiektumėte „Dark Web“. „Tamsiojo interneto“ puslapiai ir yra tamsūs todėl, kad tradicinės paieškos sistemos jų neapšviečia.

Tai kaip pasiekti „tamsųjį internetą“?

Jei norite pasiekti „tamsųjį internetą“, jums reikia specialių įrankių. Pavyzdžiui, reikalinga speciali naršyklė. „Google Chrome“ naudojate, kad pasiektumėte viešąsias interneto svetaines, pvz., „Facebook“. „Dark Web“ svetaines pasieksite joms skirta naršykle. Pavyzdžiui, „Tor“.

 

Kadangi norint pasiekti šias svetaines reikia specialių protokolų, srautas dažnai yra privatus ir anoniminis. Būtent dėl to „tamsusis internetas“ yra patraukli nelegalios veiklos erdvė – svetainės veikla nėra atsekama iki atskirų vartotojų paskyrų.

Nors dažnai „Dark Web“ naudojamas nelegaliai veiklai, jis gali būti pritaikytas ir kitoms funkcijoms, kai svarbu anonimiškumas.

Taigi, kas yra „gilusis internetas“?

„Tamsusis internetas“ yra „giliojo žiniatinklio“ („Deep Web“) poskyris. „Deep Web“ yra svetainių, kurių neindeksuoja paieškos sistemos, rinkinys. Nors šis apibrėžimas apima „tamsius“ tinklalapius, jis taip pat apima visiškai nekenksmingas svetaines. Dauguma šių svetainių yra paslėptos už prisijungimo puslapių ir gali būti nuo bankininkystės ir el. pašto paslaugų svetainių iki mokamo turinio. Žinoma, „Netflix“ rasite naudodami „Google“ paiešką, bet nerasite „Better Call Saul“, 1 sezono, 5 serijos, grotuvo, nebent pirmiausia prisijungsite prie svetainės.

 

„Giliojo žiniatinklio“ puslapiai neindeksuojami paieškoje, bet dažnai jie turi adresą, kurį galima įvesti į įprastas naršykles.

Trumpai tariant, „gilusis internetas“ nėra baisi vieta. „Tamsusis internetas“ gali būti, dažnai yra, bet nebūtinai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()