Vokietijoje už 17 milijardų eurų statoma gamykla, kuri suvartos 3 kartus daugiau energijos nei pats miestas  (4)

„Intel“ planuojama lustų gamykla Vokietijos mieste Magdeburge galėtų padvigubinti miesto energijos suvartojimą, kai ji pradės veikti 2027 m., sakė du miesto pareigūnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Energijos suvartojimas, kai „Intel“ pradėtų veikti, bus didesnis nei dabartinis bendras viso miesto energijos poreikis – 240 000 žmonių“, – sakė buvęs Magdeburgo meras Lutzas Trümperis.

50 hercų aukštos įtampos tinklo operatorius patvirtino šį vertinimą kaip patikimą. L. Trümperis derėjosi dėl sandorio, dėl kurio „Intel“ 2022 m. kovo mėn. buvo atvažiavęs į Magdeburgą; o jis pats paliko pareigas po trijų mėnesių.

„Intel“ iš pradžių planuoja įdarbinti 3 000 darbuotojų, o ilgainiui jų skaičių gali padidinti iki 20 000. Jei gamykla pasieks tokį lygį, jos energijos suvartojimas taip pat padidės.

Faktinis visiškai veikiančios gamyklos energijos poreikis gali net „tris kartus viršyti Magdeburgo energijos poreikį“, sakė miesto Žaliųjų partijos pirmininkė Madeleine Linke, o jai ir kitiems miesto tarybos nariams miesto tarybos posėdyje tai tvirtino buvęs meras.  

Nors šis projektas yra didžiulė galimybė miestui, sukuriant tūkstančius darbo vietų vietovėje, kurioje nedarbas didesnis nei vidutinis, taip pat reikės pastatyti naują elektros pastotę, kuri padėtų gamyklą aprūpinti energija.

Šią žiemą energetika yra skaudus taškas Vokietijoje po to, kai Rusija iš esmės nutraukė dujų tiekimą. Visuomeniniai būstai mažina šildymo temperatūrą, o kai kurie miestai uždaro viešuosius baseinus ir pirtis, nes kyla energijos kainos.

Nors „Intel“ įsipareigojo elektrinei naudoti tik atsinaujinančią elektros energiją, tikėtina, kad tai bus tik nuo 2030 m. Iki tol Vokietija turi kurti naujus energijos šaltinius, nes likusios atominės elektrinės bus uždarytos, o šalis bandys sumažinti savo priklausomybę nuo dujomis kūrenamų elektrinių.

 

Pernai Magdeburgo komunalinės įmonės pardavė 1500 gigavatvalandžių elektros energijos, 1400 GWh dujų ir 500 GWh centralizuotu šilumos tiekimu.

„Tiesiog reikia turėti omenyje, kiek ten vyksta mažų proceso žingsnių“, – sakė Julia Hess iš „Stiftung Neue Verantwortung“ ekspertų grupės. Kuo sudėtingesni lustai tampa, tuo daugiau energijos reikia jiems pagaminti, sakė ji.

„Intel“ teigė, kad dar per anksti įvertinti jos energijos poreikį, nes bet koks įvertinimas, lyginant jos suvartojimą su Magdeburgo vartojimu, šiuo metu yra „klaidinantis arba pernelyg netikslus“. Kai tik bus pateikti patikimi Magdeburgo gamyklos duomenys, „tuoj pat padarysime juos skaidriai prieinamus“, –pareiškė bendrovė.

 

JAV mikroschemų gamintojas į gamyklą investuoja 17 mlrd. eurų. Projektas atsiliepia į Europos politikų raginimą Europos Sąjungoje gaminti daugiau produkcijos, kai pandemijos metas išryškino regiono priklausomybę nuo užsienio importo.

„Tokio masto projekto, kai įmonė per tokį trumpą laiką į vieną vietą investuoja 17 milijardų eurų, Vokietijoje dar neteko matyti“, – sakė L. Trümperis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai (4)