Po mobilizacijos paskelbimo KSSO narės skelbia griežtą perspėjimą – grės baudžiamoji atsakomybė  (4)

Rugsėjo 21 d., Vladimiras Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją Rusijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskelbus apie mobilizaciją Rusijoje, Vladimiras Putinas pradėjo aktyviai prarasti sąjungininkus. Visų pirma, trys šalys, kurios yra arba buvo Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) narės, pasipriešino savo piliečių dalyvavimui kare Ukrainoje.

Rugsėjo 21 dieną Kirgizijos ambasada Rusijoje pranešė, kad šalies piliečiams už dalyvavimą karo veiksmuose užsienio valstybių teritorijoje grės baudžiamoji atsakomybė.

Rusijoje gyvenantiems Kirgizijos piliečiams, kurie bus pakviesti dalyvauti karo veiksmuose, patariama nedelsiant kreiptis į savo šalies diplomatinę atstovybę.

Kariaujantiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 5 iki 10 metų, taip pat galimas turto konfiskavimas. Panašios pozicijos prieš dieną laikėsi Uzbekistano ir Kazachstano valdžia.

Uzbekistano ambasada Rusijos Federacijoje pareiškė, kad „perspėja tautiečius nekurti savanorių batalionų ir/ar nedalyvauti karo veiksmuose užsienio valstybių teritorijoje, už kuriuos numatyta baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki 10 metų.

Kazachstane už tą patį pažeidimą žadama laisvės atėmimo bausmė nuo 5 iki 9 metų.

Pažymėtina, kad Kazachstanas ir Kirgizija yra KSSO narės, o Uzbekistanas iš jos pasitraukė 2012 m.

Rugsėjo 21 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie dalinės mobilizacijos šalyje pradžią. Rusijos vadovybės teigimu, į karą prieš Ukrainą pirmiausia pašaukti piliečiai, turintys kovinę patirtį.

 

V. Putino pareiškimas atitinka daugelio Vakarų ekspertų analizę, jog Rusijai reikia žmogiškųjų išteklių karui tęsti, o ir pats V. Putinas neatsisako pirminio ketinimo užimti visą Ukrainos teritoriją. Lygiagrečiai „Wagner” PMC vadovas verbuoja kalinius.

Tuo pat metu Maskvoje, atsižvelgiant į pirmąsias Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsakomojo puolimo Charkivo srityje sėkmes, rusai paskelbė skubiai okupuotuose Ukrainos regionuose rytuose ir pietuose surengsiantys „referendumus“. Nemažai Vakarų šalių jau pareiškė nepripažįstančios būsimų rezultatų. Jungtinės Valstijos atskirai pažymėjo, jog Rusija „už tai sumokės“.

 

Taip pat Rusijoje V. Putino kalbos išvakarėse buvo gerokai sugriežtintos bausmės už pasidavimą ir dezertyravimą.

Kyjive mobilizacijos Rusijos Federacijoje pradžia buvo vadinama V. Putino planu dėl disponavimo rusais.

V. Zelenskis pabrėžė, kad šiuo metu iniciatyvos priešakyje yra Ukraina.

Nuo plataus masto karo pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau sunaikino apie 55 110 įsibrovėlių ir tūkstančius vienetų priešo technikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(65)
(2)
(63)

Komentarai (4)