[Žinios trumpai] Kilo nerimas dėl Klaipėdos SGD – ar jis gali būti susprogdintas kaip „Nord Stream“?  (9)

Po precedento neturinčių incidentų, kai Baltijos jūroje įvyko „Nord Stream“ vamzdynų dujų nuotėkis, Lietuvoje kyla klausimas, kiek saugus yra Klaipėdos SGD – kas jį saugo ir ar gali būti tokia pati ataka?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Karine prasme kiekvienas toks objektas yra pavojingas, jam turi būti skiriamas karinis, žvalgybinis dėmesys. Jis yra visų karinių priešininkų taikinys“, – LRT.lt sakė energetikos ekspertas Saulius Kutas.

 

Visgi Klaipėdos SGD yra teritoriniuose vandenyse, į juos patekti yra nepalyginamai sunkiau nei į tarptautinius. 

„Nemanyčiau, kad yra tokia grėsmė, kaip atviroje jūroje, tarptautiniuose vandenyse. Iš teritorinių vandenų ir uždaros įlankos ten sunku patekti“, – sakė S. Kutas.

Visgi lieka galima ataka iš oro ir po vandeniu. Oro erdvė yra sekama, tad ataka irgi sudėtinga, o štai situacija po vandeniu Lietuvos politikams ėmė kelti daug neaiškių klausimų. 

Terminalą saugo specialus Viešojo saugumo tarnybos (VST) padalinys Klaipėdoje ir pasak jo vado, jau seniai išspręstas povandeninio saugumo klausimas. 

VST Klaipėdos padalinio vadas Anatolijus Didenko LRT.lt sakė, kad terminalo apsauga sustiprinta ir po „Nord Stream“ incidento. Anot jo, nuogąstavimai, kad terminalas nesaugus po vandeniu, yra paremti pasenusia informacija, jau nuo 2014 metų tokia apsauga sustiprinta, VST padeda ir kariuomenė.

„Gyventojus galiu nuraminti, kad terminalas yra saugus, apsaugotas mūsų tarnybos, kaip priklauso, nuo šiandien apsauga buvo dar sustiprinta“, – sakė A. Didenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (9)