Šiaurės Europa gavo per veidą ir rimtai supyko: Danija ir Norvegija žada „griežčiausią įmanomą atsaką“ - Švedija pagrasino „pakelti“ jūrų pėstininkus  ()

Vakarų lyderiai pareiškė, kad Rusijos dujotiekių avarijos, greičiausiai, yra sabotažo ir diversijos rezultatas, ir pažadėjo imtis ryžtingų veiksmų, tyriant įvykį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-28 Šiaurės Europa gavo per veidą ir rimtai supyko: Danija ir Norvegija žada „griežčiausią įmanomą atsaką“ - Švedija pagrasino „pakelti“ jūrų pėstininkus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai praneša CNN.

Švedijos ministrė pirmininkė Magdalena Andersson pareiškė, kad dujų nuotėkis „tikriausiai buvo tyčinis“, bet tai nebuvo „ataka prieš Švediją“.

Tuo pačiu ji teigė, kad Švedijos gynybos pajėgos yra pasirengusios prisitaikyti prie situacijos. Švedijos gynybos ministras Peteris Hultqvistas pažadėjo, kad „jei bus būtina“, jūrų pėstininkų daliniai bus pasiruošę.

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen teigė, kad nuotėkį laiko „tyčiniais veiksmais“, o Danijos energetikos ministras Danas Jannikas Jørgensenas teigė, kad juos galėjo sukelti „sprogimai“.

Norvegijos naftos ir energetikos ministras Terje Aaslandas pareiškė, kad iki šiol pateikta informacija „rodo sabotažo veiksmus“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė kalbėjusi su Danijos lyderiais apie „sabotažą“ ir mano, kad „dabar būtina ištirti įvykius, kad būtų nustatytos priežastys“.

„Bet koks tyčinis aktyvios Europos energetikos infrastruktūros sutrikdymas yra nepriimtinas ir sukels griežčiausią įmanomą atsaką“, – perspėjo ji. Europos Sąjunga pareiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl žalos, padarytos dviem dujotiekiams.

„Visa turima informacija rodo, kad šie nuotėkiai yra tyčinio veiksmo rezultatas“, – sakė Vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis, pažadėjęs sustiprinti pastangas energetinį saugumo užtikrinimui.

 

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas taip pat kalbėjosi su savo kolega iš Danijos apie „akivaizdų sabotažą“, sakydamas, kad JAV palaiko tyrimo pastangas ir būtinybę.

Vokietijos, Danijos ir Skandinavijos saugumo institucijos šiuo metu aktyviai tiria dujotiekių nuotėkius ir bando nustatyti jų priežastis, sakė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habekas bei pridūrė, kad Europa yra pajėgi apsaugoti savo svarbiausią infrastruktūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(98)
(5)
(93)

Komentarai ()