[Žinios trumpai] „Vakarai žino visus Putino žingsnius“: ekspertas atsakė, kodėl Rusijai nepavyks tyliai panaudoti branduolinį ginklą  ()

JAV ir Didžioji Britanija iš anksto sužinos apie galimą Rusijos branduolinio ginklo panaudojimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vladimiras Putinas negalės slapta pradėti branduolinio karo, nes Vakarai žino visus Rusijos žingsnius šia kryptimi. Tai palengvina techninės kontrolės priemonės ir žvalgybos tinklas, prieinamas tokioms šalims kaip JAV ir Didžioji Britanija. Branduolinių ginklų gabenimas negali būti paslėptas, teigia branduolinių raketų ginklų ekspertas Aleksandras Kočetkovas, praneša „The Insider“.

Daug kas mano, kad Rusijos diktatoriui užtenka paspausti „raudoną mygtuką“, kad savo pasirinktų priešų kryptimi pasiųstų branduolines galvutes. Bet tai - mitas.

Kočetkovas primena, kad branduoliniai sviediniai ir bombos laikomos specialiose saugyklose, kuriose yra tam tikra temperatūra, be kurios neįmanoma garantuoti branduolinio ginklo patikimumo. Rusijoje tokios saugyklos dažniausiai yra Sibire.

Ginklai išimami iš saugyklos, dedami į specialų konteinerį ir atsargiai transportuojami į pozicijas. Branduolinės atakos grėsmė apima visišką kovinę branduolinių pajėgų parengtį, bet Putinas negali vienas paspausti mygtuko ir taip pradėti branduolinį karą.

Yra sudėtinga daugiapakopė sistema, numatanti kelių lygių atakos patvirtinimą: gynybos ministro vadovo, generalinio štabo viršininko, strateginių raketų pajėgų vado. Tik po to komanda suduoti branduolinį smūgį eina į diviziją, kurioje yra ginklas. Analitikas abejoja, ar patvirtinimas dabar įvyktų visuose etapuose.

Gali būti, kad įsakymą vykdytojai boikotuos, jei tai būtų smūgis Ukrainai. Ekspertas priminė, kad Ukrainoje dislokuoti Rusijos daliniai, vadinasi, tai būtų smūgis ir jiems.

 

Visa tai, aišku, šiek tiek ramina, bet reikėtų nepamiršti, kad branduolinės galvutės, ypač taktinių ginklų, gali būti visai mažos. JAV ir Jungtinės Karalystės žvalgyba iki šiol tiksliai prognozavo Putino žingsnius. Tačiau branduolinė galvutė gali būti ir, pavyzdžiui, „Iskander“ komplekso raketoje ar hipergarsiniame ginkle „Kinžal“. Pastarasis yra palaidžiamas nuo lėktuvo ir gali nulėkti net 2000 km. Maksimalus „Kinžal“ greitis - 3,4 kilometrai per sekundą (MACH 12). Teigiama, kad visuose skrydžio etapuose „Kinžal“ gali manevruoti vengdamas priešo smūgių. Taigi, net jei JAV ar JK žinotų apie branduolinių ginklų judėjimą Rusijoje, būtų sunku užkirsti kelią atakai.

(37)
(20)
(17)

Komentarai ()