[Žinios trumpai] Japonijos gyventojams nurodyta slėptis - skelbiamas pavojus dėl Šiaurės Korėjos  ()

Japonijos valdžia paragino Hokaido ir Aomorio gyventojus eiti į priedangą. Manoma, kad raketa nusileido Ramiajame vandenyne, o Tokijas, Seulas ir Vašingtonas griežtai pasmerkė paleidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja antradienį virš Japonijos paleido įtariamą vidutinio nuotolio balistinę raketą, pranešė Tokijo ir Seulo valdžios institucijos.

„Panašu, kad Šiaurės Korėja paleido raketą“, – pareiškė Japonijos vyriausybė, retai suaktyvinusi savo „J-Alert“ sistemą. „Prašome evakuotis į pastatus arba po žeme".

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeol pasmerkė Pchenjano „neapgalvotas provokacijas", o Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida pavadino raketos paleidimą „barbarišku". Dėl žalos ar sužalojimų nepranešama.

Vėliau antradienį Pietų Korėjos susivienijimo ministerija pranešė, kad Pchenjanas nereaguoja į Korėjos karštąją liniją, naudojamą abiejų šalių deryboms.

Raketa praskriejo virš Japonijos ir nusileido Ramiajame vandenyne maždaug už 3000 kilometrų (1900 mylių) nuo salyno, sakė Japonijos vyriausiasis kabineto sekretorius Hirokazu Matsuno.

Japonijos ir Pietų Korėjos valdžia pranešė, kad raketa iš viso nuskriejo apie 4500 kilometrų ir pasiekė 17 machų (matavimo vienetas, rodantis objekto greičio santykį su garso greičiu) greitį.

„Šiaurės Korėjos veiksmų serija, įskaitant pasikartojančius balistinių raketų paleidimus, kelia grėsmę Japonijos, regiono ir tarptautinės bendruomenės taikai bei saugumui ir kelia rimtą iššūkį visai tarptautinei bendruomenei, įskaitant Japoniją", – pridūrė H. Matsuno.

Japonijos gynybos ministras Yasukazu Hamada spėliojo, kad raketa galėjo būti Hwasong-12 raketa, panaši į tas, kurias Pchenjanas išbandė praeityje.

Baltieji rūmai Šiaurės Korėjos raketos paleidimą pavadino „pavojingu ir neapgalvotu". Bandymą taip pat pasmerkė aukščiausias JAV diplomatas Rytų Azijoje ir JAV Indo-Ramiojo vandenyno vadovybė.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas konsultavosi su Pietų Korėjos ir Japonijos kolegomis dėl „tvirtaus“ tarptautinio atsako, pridūrė atstovas.

 

J. Sullivanas dar kartą patvirtino Vašingtono „geležinį įsipareigojimą" ginti abi Azijos šalis.

JAV prezidentas Joe Bidenas telefonu kalbėjosi su Japonijos F. Kishida po Pchenjano raketos bandymo, pranešė Baltieji rūmai.

„Lyderiai kartu griežčiausiai pasmerkė (Šiaurės Korėjos)... raketos bandymą, pripažindami paleidimą keliančiu pavojų Japonijos žmonėms, destabilizuojančiu regioną ir akivaizdžiu Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimu", – sakė Baltieji rūmai. po skambučio sakoma pareiškime.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis pareiškė, kad blokas „solidarizuoja“ su Tokiju ir Seulu ir „griežtai" smerkė „tyčinį Šiaurės Korėjos bandymą kelti pavojų saugumui regione šaudant balistine raketa virš Japonijos. tarptautinė teisė“, – socialiniame tinkle „Twitter" paskelbė Ch. Michelis.

 

JT rezoliucijos draudžia Šiaurės Korėjai išbandyti bet kokias balistines raketas. Tačiau antradienio raketos paleidimas buvo penktasis toks bandymas per 10 dienų.

Tačiau, skirtingai nei kiti pastarojo meto paleidimai, antradienio bandymas buvo pirmas kartas, kai Šiaurės Korėja paleido raketą virš Japonijos nuo 2017 m. – tai yra „žymus eskalavimas dėl pastarojo meto provokacijų", teigia Leif-Eric Easley, Ewha universiteto Seule profesorius.

Politiniu požiūriu tai sudėtinga: raketa iš esmės skrenda už atmosferos ribų, kai ji yra virš Japonijos, tačiau akivaizdu, kad Japonijos visuomenei kelia nerimą, kai gaunami įspėjimai apie Šiaurės Korėjos raketą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(5)
(-1)

Komentarai ()