Europa surado panacėją? 90 metų senumo technologija gali išgelbėti Europą nuo energetikos krizės šią žiemą - susidomėjo jau 4 šalys  (3)

Europiečius šį spalį užliūliavo neįprastai šilta temperatūra, dėl kurios jie galėjo atidėti siaubingą dieną, kai turės įjungti šildymą, ir susidurs su didesnėmis sąskaitomis už energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Europoje artėja tamsi žiema, nes sparčiai didėjančios energijos kainos ir energijos trūkumas verčia abejoti, ar ateinančiais mėnesiais šalys sugebės įjungti šviesą ir šildyti namus.

Beviltiški laikai reikalauja beviltiškų priemonių, ir Europa panašu rado tokį sprendimą.

Didžiulės plaukiojančios elektrinės (powership), kurios atrodo lygiai taip pat kaip vidutinės sausumos elektrinės, be to, kad jos plaukioja vandenynu, egzistuoja jau daugelį metų. Pirmoji buvo pastatyta 1931 m. JAV, paverčiant laivą plūduriuojančia elektros jėgaine, kuri galėtų judėti iš vienos vietos į kitą, kur reikia energijos.

Šiais laikais plaukiojančios jėgainės yra naudojamos elektrai gaminti milijonams klientų sausumoje tose šalyse, kuriose elektros energijos tiekimo nutraukimai ir tiekimo sutrikimai yra dažni, o dauguma plūduriuojančių elektrinių yra dislokuotos besivystančiose Afrikos ir Azijos šalyse. Europoje jos vis dar yra retas vaizdas.

Tačiau tai gali būti neilgai. Pranešama, kad Turkijos bendrovė „Karpowership“, viena didžiausių pasaulyje elektrinių statytojų, operatorių ir savininkų, derasi su keturiomis ES valstybėmis narėmis dėl 2 gigavatų galios plūduriuojančių elektrinių tiekimo.

„Jei pavyks įveikti biurokratiją ir dokumentus, tikimės, kad elektros energiją gaminsime labai mažomis sąnaudomis, laikydamiesi ES aplinkosaugos taisyklių“, – neseniai interviu sakė „Karpowership“ komercinių operacijų vadovas Zeynep Harezi.

 

„Karpowership“ teigimu, plaukiojančios elektrinės galėtų sutaupyti Europai nuo 30 iki 60 procentų dujų sąnaudų. Tokių plaukiojančių elektrinių prijungimas prie Europos šalių tinklų užtruktų tik 30 dienų, teigia bendrovė.

Harezi neatskleidė, kurios keturios šalys paprašė galios laivų, tačiau teigė, kad plaukiojančios elektrinės gali būti paruoštos prie Europos uostų prisišvartuoti jau gruodį.

Bendrovė turi aštuonias plaukiojančias elektrines (kurių bendra galia yra 2 gigavatai), kurios galėtų padėti Europai užpildyti tuštumą, kurią paliko Rusijos energijos tiekimo nutraukimas.

 

Rugsėjo mėn. Vokietijos ekonomikos ir klimato ministerijos atstovas sakė, kad šalis ieško galių, kurios galėtų suteikti papildomos energijos ir išvengti elektros energijos tiekimo nutraukimo.

Itin lanksčios ir mobilios, šios didžiulės plūduriuojančios jėgainės gali būti ten, kur jų labiausiai reikia, prisišvartuoti prie bet kurio miesto uosto, paleisti savo turbinas ir prijungti prie nacionalinių tinklų.

Neigiama yra tai, kad plaukiojančios elektrinės degina suskystintas gamtines dujas, mažai sieros turintį kurą arba biodyzeliną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(126)
(12)
(114)

Komentarai (3)