[Žinios trumpai] Gresia didelis konfliktas tarp JAV ir Saudo Arabijos - princas parodė, kad darys viską, kas jam patinka, Bidenas gali imtis dar neregėtų veiksmų  ()

Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Salmanas Al Saudas pranešė JAV, kad jis ketina daryti viską, ką sugalvos, kai kalbama apie naftos kainas. Jungtinės Valstijos rengia Saudo Arabijos princui, pasisakiusio prieš J. Bideną, atsakymo planą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-15 [Žinios trumpai] Gresia didelis konfliktas tarp JAV ir Saudo Arabijos - princas parodė, kad darys viską, kas jam patinka, Bidenas gali imtis dar neregėtų veiksmų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus trims mėnesiams po JAV prezidento Joe Bideno vizito Saudo Arabijoje ir bandymų susitaikyti su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu Al Saudu, Saudo Arabijos sostinė Rijadas nusprendė žengti klastingą ir žalingą žingsnį, menkinantį Amerikos lyderio įvaizdį.

Kalbame apie „OPEC+" kartelio sprendimą sumažinti naftos gavybą 2 mln. barelių per dieną. Toks princo poelgis buvo smūgis Vašingtonui, nes minėtos kelionės į Rijadą metu Baltųjų rūmų savininkas siekė padidinti gamybą, siekdamas pasaulinėje rinkoje sumažinti „juodojo aukso" kainą ir atimti iš Rusijos papildomas pajamas iš šio energijos šaltinio eksporto.

Savo sprendimu Saudo Arabijos sosto įpėdinis parodė, kad, kalbant apie naftos kainas ir jo „jaukius santykius" su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, ketina daryti viską, kas jam patinka, rašo „Foreign Policy".

Atsakydamas į tai, JAV Kongresas kalbėjo apie lūžio tašką JAV ir Saudo Arabijos santykiuose. Pavyzdžiui, vienas aukšto rango JAV senatorius iš Ilinojaus sakė, kad Amerikos užsienio politika turėtų atmesti sąjungą su Rijadu. Savo ruožtu Vermonto senatorius Bernie Sandersas paragino J. Bideną nutraukti karinę paramą Saudo Arabijai ir „išardyti kainas nustatantį naftos kartelį".

Tuo tarpu atstovas Tomas Malinovskis pristatė įstatymo projektą dėl JAV karių išvedimo iš Saudo Arabijos. Kiti kongresmenai reikalauja priimti Naftos gavybos ir eksporto kartelių uždraudimo (NOPEC) įstatymo projektą, kuris „neleidžia užsienio valstybei imtis kolektyvinių veiksmų, turinčių įtakos naftos, gamtinių dujų ar bet kokių kitų naftos produktų rinkai, tiekimui, kainoms ar paskirstymui Jungtinėse Amerikos Valstijose".

 

Medžiagoje pažymima, kad Vašingtonas turi didelę įtaką Rijadui. Pavyzdžiui, JAV gali nesunkiai pakirsti Saudo Arabijos oro pajėgas, kurios yra priklausomos nuo JAV dalių ir priežiūros, tačiau šių įtakos instrumentų JAV anksčiau nenorėjo naudoti. Kaip bus šį kartą, parodys laikas. Dabar J. Bideno administracija ir toliau svarsto atsakymą į „OPEC+" sprendimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(10)
(33)

Komentarai ()