[Žinios trumpai] Norvegijos saugumo ekspertai muša pavojaus varpais - rusai turi galimybę laisvai stebėti strateginius objektus: kuo čia dėta stačiatikių cerkvė?  ()

Iš Rusijos stačiatikių bažnyčiai priklausančių namų atsiveria vaizdai į svarbius karinius objektus, kurie gali kelti grėsmę NATO narės saugumui, teigia ekspertai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau kurį laiką kalbama apie tai, kad Rusų stačiatikių bažnyčia veikia kaip informacijos rinkimo agentūra užsienio šalyse.

Stačiatikių bendruomenė Bergene, Norvegijoje, susijusi su Rusijos stačiatikių bažnyčia, pastaraisiais metais nusipirko kelis nekilnojamojo turto objektus palei pakrantę. Iš jų atsiveria vaizdas į svarbiausią Norvegijos uostą ir karinio jūrų laivyno bazę Hakonsverną. Šis faktas kelia susirūpinimą vietos saugumo ekspertams. Apie tai rašo leidinys „Dagbladet“.

Hakonsverne yra fregatų, povandeninių laivų ir Norvegijos laivyno logistikos bazė. Rusijos stačiatikių bažnyčios maldos namai yra aukštai, vos 3 kilometrai nuo objekto. Žurnalistai teigia, kad įėję į bažnyčią joje nieko nerado. Kitas Rusijos stačiatikių bažnyčios nekilnojamasis turtas Norvegijoje yra šalia NATO jungtinio karinio centro Tjoto mieste – maždaug penkiolika minučių pėsčiomis nuo jo.

Norvegijos saugumo ekspertės Alfos Seflando Wingės teigimu, Rusijos stačiatikių bažnyčios turtas Norvegijoje gali būti pavojingas, nes Rusija gali užtikrinti karinių objektų stebėjimą. Kartu ji pabrėžė, kad išankstinių išvadų dėl Rusijos stačiatikių bažnyčios veiklos šalyje daryti nederėtų, nes apskritai ji savo veiklą vykdo legaliai.

Norvegijos bažnyčios rektorius Dmitrijus Ostaninas savo komentare žurnalistams tikino, kad pats yra ukrainietis pagal tautybę ir keikia Rusijos Federacijos pradėtą ​​karą prieš Ukrainą. Be to, dvasininkas tikino, kad pats daro viską, kad padėtų ukrainiečiams. „Mes remiame krizių centrą Dniepre, kuris paima vaikus iš subombarduotų miestų ir nuveža į saugią vietą... Tai, kad patriarchas Kirilas palaiko šį siaubą, laimei, negalioja visiems, kurie išpažįsta stačiatikybę“, – sakė Ostaninas.

 

„Dagbladet“ pažymi, kad Norvegijos regionų, kuriuose Rusijos stačiatikių bažnyčia turi nekilnojamojo turto, sąraše yra ir Klepas, Briunė ir Karmojus.

(3)
(0)
(3)

Komentarai ()