JAV sužavėta tuo, ką daro Lietuva: spartins gyvybiškai būtiną projektą Lietuvoje  (15)

„JAV yra mūsų saugumo garantas ne tik gynybos, bet ir energetinio saugumo srityje. JAV pilnai remia Lietuvos siekį spartinti Baltijos šalių sinchronizaciją ir atsijungimą nuo BRELL elektros žiedo kaip įmanoma anksčiau, nelaukiant 2025-ųjų“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys po ketvirtadienį Vašingtone įvykusio susitikimo su JAV energetikos sekretore Jenniffer Granholm, kuriai pristatė energetinio saugumo situaciją Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rusijos energetinis šantažas ir geopolitinės manipuliacijos dujų rinkoje didina vienašališkų veiksmų tikimybę ES šalių atžvilgiu, todėl spartesnė sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais leistų užsitikrinti didesnį Baltijos šalių energetinį saugumą“, - sakė D. Kreivys.

JAV energetikos sekretorė išreiškė visišką palaikymą Lietuvos ketinimams ir domėjosi Lietuvos pasirengimu žiemos sezonui. Dujų importas iš JAV per SGD terminalą vien per tris šių metų ketvirčius sudarė beveik 80 proc. „Lietuvai atsisakius rusiškų dujų importo, JAV yra didžiausia suskystintų dujų eksportuotoja Lietuvoje, todėl kalbėjomės ir apie svarbų JAV vaidmenį tiekiant dujas Europai ir Lietuvai kitais metais. Aptarėme galimybę dalį dujų kiekio užsitikrinti ilgalaikiais kontraktais, kas sudarytų galimybę apsaugoti nuo reikšmingo dujų kainų šokinėjimo pažeidžiamiausius vartotojus“, - sako D. Kreivys.

Glaudesnis bendradarbiavimas su JAV yra taip pat svarbus užtikrinant kritinės infrastruktūros objektų saugumą. Šiandien Lietuva kartu su JAV pirmininkauja Vašingtone vykstančiame Partnerystės dėl transatlantinio bendradarbiavimo (vadinamasis P-TECC formatas) darbo grupės susitikime, kuriame kartu su vienuolika susitikime dalyvausiančių Europos šalių tarsis, kaip užtikrinti energetikos infrastruktūrinių objektų fizinę ir kibernetinę apsaugą.

Ministras Vašingtone susitiko su JAV Valstybės departamento Energetinių resursų biuro vadovu Geoffrey R. Pyatt, kuris pabrėžė išskirtinę Lietuvos paramą remiant Ukrainą, įskaitant Ukrainos energetinės infrastruktūros atstatymą po Rusijos atakų. Jis gyrė Lietuvą už demonstruojamą lyderystę mažinant Europos priklausomybę nuo Rusijos energetinių išteklių. D. Kreivys ir G.P. Pyatt aptarė ir moderniosios branduolinės energetikos vystymosi perspektyvą bei galimą bendradarbiavimą šioje srityje.

D. Kreivys ketvirtadienį lankėsi ir Branduolinės energetikos institute (NEI – Nuclear Energy Institute). Institutas intensyviai dirba kuriant naujas branduolines technologijas, kurios gamintų žalesnę ir saugesnę energiją. Ši branduolinių technologijų pramonės organizacija apima atominių elektrinių valdytojus, reaktorių kūrėjus, inžinerines įmones, branduolinio kuro tiekėjus, branduolinės medicinos kompanijas, universitetų ir mokslinių tyrimų laboratorijas. Susitikimo metu instituto ir branduolinės energetikos srityje veikiančios įmones domino ilgalaikė Lietuvos energetikos plėtros strategija, pereinant prie klimatui neutralios vietinės energetikos. Jos taip pat pristatė savo veiklą, vystant naujausias branduolinės energetikos technologijas. „Atsinaujinanti energija yra vienareikšmiškai svarbiausia mūsų vietinės generacijos plėtroje, tačiau turime realistiškai vertinti tai, jog ateityje, išnaudojus atsinaujinančios energijos potencialą, bus reikalingos ir papildomos klimatui saugios technologijos, užtikrinančios stabilią ir lanksčią energijos generaciją. Moderni ir saugi branduolinė energetika – viena iš realiausių alternatyvų po 2030-ųjų. Lietuva atominėje energetikoje turi išvystytas reikalingas kompetencijas ir infrastruktūrą, todėl ilgalaikėje perspektyvoje Lietuva galėtų turėti ir mažų branduolinių reaktorių, kurie užtikrintų ir pakankamą kiekį saugios, prieinamos ir klimatui neutralios energetikos“, - sakė D. Kreivys.

 

 

Vizito metu D. Kreivys taip pat lankysis Denveryje, JAV Energetikos departamentui pavaldžioje Nacionalinės atsinaujinančios energetikos laboratorijoje (National Renewable Energy Laboratory), su kuria bendradarbiavimo susitarimą pasirašys Lietuvos energetikos agentūra. Remiantis šiuo susitarimu, Lietuva per ateinančius dvejus metus kartu su JAV mokslininkais parengs modelį, kuris numatys sparčiausius ir ekonomiškai efektyviausius būdus Lietuvai pareinant prie 100 proc. atsinaujinančios energetikos gamybos, tokiu būdu užtikrinant visišką šalies savarankiškumą apsirūpinant energija.

Lietuva pastaraisiais metais nuosekliai siekė stiprinti energetinį bendradarbiavimą su JAV. Šių metų liepą tarp Energetikos ministerijos ir JAV Energetikos departamento pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas – pirmasis tokio pobūdžio dokumentas, įgalinantis Lietuvą ir JAV glaudžiai bendradarbiauti su JAV siekiant tų pačių energetikos politikos tikslų. „Energetika jau įžengė į istorinės transformacijos etapą, ir Lietuvai be galo svarbi JAV patirtis ir partnerystė siekiant ne tik savarankiškai pasigaminti reikiamą energijos poreikį iš atsinaujinančių energijos išteklių, bet ir tapti šios energijos eksportuotoja į kitas regiono šalis“, - sako D. Kreivys. Pasak jo, per ateinančius dešimtmečius energetikos sektorius virs dar sudėtingesne sistema, kuriam bus reikalinga ypatinga apsauga ir atsparumas išorės veiksniams, labiausiai – kibernetinėms, fizinėms bei klimato kaitos sukeliamoms grėsmėms.

 

D. Kreivio vizitas – šių metų liepą pasirašyto bendradarbiavimo memorandumo tarp JAV Energetikos departamento ir LR Energetikos ministerijos tąsa. Tai pirmasis toks sutarimo memorandumas, pasirašytas Lietuvos Respublikos energetikos ministro ir JAV energetikos sekretorės, Lietuvai siekiant stiprinti energetinį saugumą bei pareiti prie klimatui neutralios energetikos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(52)
(6)
(46)

Komentarai (15)