[Žinios trumpai] Generolas skelbia apie didelį pavojų: Rusija gali kardinaliai pakeisti strategiją ir apsupti Ukrainos kariuomenę, būtų didžiulis katilas  (7)

Rusų okupantai gali sukurti dvi smogiamąsias grupes Sumų ir Zaporižės kryptimis, bandydami apsupti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų grupes kairiajame Dniepro krante.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip informuoja Censor.NET, apie tai „Ukrinform“ portale rašė Gynybos komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas, „Europos solidarumo“ frakcijos narys generolas leitenantas Mychailo Zabrodskis.

Anot jo, 2023 metais priešas gali surengti dvi galingas grupės atakas Zaporižės ir Sumų kryptimis, nes turės papildomų kovai parengtų dalinių, kurie paliks Chersoną. Šios grupuotės gali bandyti vienu metu pradėti du smūgius kryptimis Sumai-Poltava-Dniepras ir Zaporižė-Dniepras ir taip bandyti suvaržyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmus ir neleisti panaudoti karių kitomis kryptimis.

Galutinis tokios okupantų operacijos tikslas gali būti strateginis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų grupės apsupimas kairiajame Dniepro krante, taip pat derybos iš jėgos pozicijų. Zabrodskis pažymi, kad toks priešo planas Ukrainai nėra netikėtas, nes rusai jį svarstė dar pavasarį – atskirus jo elementus priešas bandė įgyvendinti.

Generolas mano, kad Rusijos vadovybė gali atsižvelgti į ankstesnę klaidingų skaičiavimų patirtį, nesėkmingus bandymus užimti dideles gyvenvietes, ir iš esmės nekelti uždavinio užimti didelius miestus, nes pagrindinis tikslas bus nutraukti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų logistiką. Rytuose, pavyzdžiui, bus atakuojami greitkeliai E50 ir M03.

Karininkas pabrėžia, kad Ukraina jau sustiprino ir toliau stiprina gynybą minėtose srityse. Jis teigia, kad strateginio apsupimo idėja Rusijai iš šiaurės pusės atrodo realesnė. Anot Zabrodskio, Ukrainai reikia sukurti du operatyvinius dalinius, kurie priešintųsi rusų planams – juos turėtų sudaryti 4-5 mišrios ginkluotės brigados, 2-3 tankų ir 1-2 artilerijos brigados. Iš viso - iki 600 tankų, iki kitų 1100 šarvuočių ir pėstininkų kovos mašinų bei iki 500 įprastos ir raketinės artilerijos sistemų. Zabrodskis pabrėžia, kad, atsižvelgiant į planuojamus ginklų ir karinės technikos tiekimus, taip pat į Ukrainos pramonės galimybes, tokie skaičiai yra pasiekiami.

 

Generolas rašė, kad rusų puolimo plėtros variantas yra pats pavojingiausias, todėl verta numatyti rytinės ginkluotųjų pajėgų grupės pasirengimą galimiems ilgalaikiams autonominiams karo veiksmams ir operacijoms – visų pirma tai susiję su aprūpinimu maistu, degalais ir amunicija. Rytinės grupės operacijos gali apsiriboti ne tik gynyba, nes tam tikromis sąlygomis ginkluotosios pajėgos gali smogti Luhanskui ir Mariupoliui, o tai kardinaliai pakeis situaciją fronte.

 

Zabrodskis, atsižvelgdamas į grėsmę iš Baltarusijos, primygtinai reikalauja sukurti atskirą dalinį šiaurinėms grėsmėms atremti. Apibendrindamas karininkas pabrėžia, kad kitos operatyvinės ir strateginės perspektyvos atsivers, jei bus išsaugota strateginė iniciatyva, kai pavasarį rusams teks žaisti pagal Ukrainos scenarijų ir toliau reaguoti į vietinės kariuomenės veiksmus.

(60)
(14)
(46)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: