Pirmas kartas istorijoje kai amerikiečių lėktuvai kovojo tarpusavyje – po kelių dienų priešai tapo geriausiais draugais  ()

Metas, kai Viši Prancūzijos pajėgos panaudojo amerikiečių lėktuvus prieš juos pačius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš aštuoniasdešimt metų, 1942 m. lapkričio 8 d., Antrojo pasaulinio karo sąjungininkai pradėjo operaciją „Torch“ (Fakelas) – desantinę invaziją į Prancūzijos Šiaurės Afriką ir pirmąjį didelį JAV įsitraukimą į Antrojo pasaulinio karo Europos teatrą.

Amerikiečių lėktuvnešis USS „Ranger“ ir keturi palydos laivai atgabeno 109 naikintuvus „Grumman F4F-4 Wildcat“, 36 „Douglas SBD-3 Dauntless“ ir 27 „Grumman TBF-1 Avenger“ torpedinius bombonešius, kad paremtų Vakarų armijos grupę prie Maroko.

Prieš amerikiečius stojo Viši Prancūzijos (Vokietijos marionetinė sąjungininkė) pajėgos su 208 orlaiviais, iš kurių 84 buvo pagaminti JAV ir perduoti prancūzams prieš jų kapituliaciją Vokietijai 1940 m. Viši oro arsenale buvo „Douglas DB-7“ atakos bombonešiai, „Martin 167 Maryland“ lengvieji bombonešiai ir „Curtiss H-75A“ naikintuvai, eksportinė P-36A „Hawk“ versija.

Karo veiksmai pirmąją invazijos dieną buvo pirmasis kartas istorijoje, kai amerikiečių pagaminti lėktuvai kare kovojo tarpusavyje.

Ankstyvajame susidūrime amerikiečių „Ranger“ eskadrilė, ginkluota „Grumman F4F-4 Wildcat“, kovojo su „French Hawks“ – keli prancūzų pilotai buvo „Groupe de Chasse II/5“, tiesioginės garsiosios „Escadrille Lafayette“ palikuonys. „Escadrille Lafayette“ daugiausia sudarė amerikiečių savanoriai pilotai, kurie kovojo už Prancūziją prieš JAV formaliai įstojant į Pirmąjį pasaulinį karą.

 

Abi pusės pasiekė šiokių tokių pergalių per oro mūšius (prancūzai numušė 7 amerikiečių lėktuvus, praradę 15 lėktuvų) tačiau iki lapkričio 10 d. prancūzų pajėgos negalėjo sukurti jokios gynybos.

Tą naktį 22 val. Viši būstinė Kasablankoje įsakė prancūzams nutraukti karo veiksmus. Tie patys Viši oreiviai netrukus kovojo už sąjungininkus kaip laisvieji prancūzai, atnaujindami pastangas išlaisvinti savo šalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()