Rusijos ginkluotosios pajėgos yra visiškai žlugusios: persigandę paslėpė savo karo laivus  ()

Rusija smarkiai apribojo karinio jūrų laivyno veiklą Juodojoje jūroje, kai Ukrainos surengė ataką Sevastopolyje, kurios metu galėjo būti apgadinta fregata „Admiral Makarov“ ir traleris „Ivan Golubec“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Admiral Grigorovič“ klasės fregatos – patys didžiausi ir stipriausiai apginkluoti laivai, likę Juodosios jūros laivyne po to, kai balandį buvo nuskandintas kreiseris „Moskva“ – neišplaukia į jūrą ir dažniausiai lieka uoste, remdamasis palydovinėmis nuotraukomis pažymėjo JAV karinio jūrų laivyno institutas (USNI).

Manoma, kad vienas iš laivų buvo apgadintas per Ukrainos dronų ataką, kuri buvo įvykdyta nepaisant Rusijos kariuomenės pastangų apginti savo bazę Sevastopolyje. Šiuo tikslu Sevastopolio įlankoje buvo dislokuoti koviniai delfinai, o prie įplaukos į įlanką buvo įrengta plūduriuojanti užtvara.

Dabar tokių pačių apsauginių užtvarų linija iš palydovų matoma ties kariniais laivais ir kuro papildymo prieplaukomis, įrengtomis įlankos gilumoje, pažymi USNI. Be to, baseinų, skirtų koviniams delfinams, skaičius nuo dviejų padidėjo iki trijų, o tai greičiausiai rodo, kad Rusija išplėtė jų naudojimą patruliavimo misijoms, rašo ekspertai.

Uoste paslėpusi savo karinius laivus, Juodosios jūros laivyno vadovybė iš Sevastopolio taip pat išvedė savo povandeninius laivus ir perkėlė juos į bazę Novorosijske. Nors ši bazė pastaraisiais metais buvo modernizuota, ji, vis dėlto, yra per toli nuo karinių veiksmų teatro, pažymėjo USNI.

Spalio 29 dieną, kai buvo surengta Ukrainos dronų ataka, Sevastopolio įlankoje buvo tik vienas iš keturių „Kilo“ klasės povandeninių laivų pagal NATO kodifikaciją.

 

Juodojoje jūroje Rusijos karinių laivų faktiškai nebeliko, sako Stambule įsikūrusio Artimųjų Rytų instituto tyrinėtojas Yorukas Isikas.

Jei karo pradžioje kažkokios pajėgos dar kontroliavo vakarinę Juodosios jūros baseino dalį, tai dabar „nieko nėra“, teigė jis. „Jų Juodosios jūros laivyno vadai atleisti. Jie negali išvesti savo laivų“, – sakė Y. Isikas.

Kadangi „Rusijos ginkluotosios pajėgos yra visiškai žlugusios“, Rusijos grasinimai dėl „grūdų koridoriaus“, kuriuo nuo rugpjūčio pradžios iš Ukrainos uostų plukdoma žemės ūkio produkcija, yra visiškai tušti, tęsė ekspertas. Rusija yra nebepajėgi užblokuoti uostų, tvirtino jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(106)
(2)
(104)

Komentarai ()