Hagos teismas priėmė istorinį sprendimą dėl reiso MH17 numušimo virš Ukrainos – tarp nuteistųjų Girkinas  ()

Du rusai ir ukrainietis buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos už MH17 katastrofą virš Ukrainos Donecko srities 2014 metais, kai žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės, ketvirtadienį nusprendė Hagos apygardos teismas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-17 Hagos teismas priėmė istorinį sprendimą dėl reiso MH17 numušimo virš Ukrainos – tarp nuteistųjų Girkinas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas sakė, kad už nelaimę atsakingi buvo rusai Igoris Girkinas, Sergejus Dubinskis ir ukrainietis Leonidas Charčenka.

Kitas Rusijos pilietis Olegas Polatovas buvo išteisintas dėl kaltinimų.

Teismas paskelbė, kad Girkinas, Dubinskis ir Charčenka žuvusiųjų artimiesiems privalo atlyginti iš viso 60 mln. eurų.

Teisiamas ketvertukas teismo salėje nedalyvavo. Visi laisvėje jie atsisakė dalyvauti dvejus su puse metų trukusiame teisme.

Girkinas, Dubinskis ir Charčenka vargu ar kada nors atliks bausmę.

Nuosprendis paskelbtas praėjus daugiau nei aštuoneriems metams po to, kai 2014 m. liepos 17 d., kilus konfliktui tarp prorusiškų sukilėlių ir Ukrainos pajėgų, iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas virš separatistų teritorijos.

Kaip konstatavo Nyderlandų teismas, Lėktuvą numušė Maskvos tiekiama raketa.

MH17 katastrofa yra daugiausiai aukų pareikalavęs lėktuvo numušimas istorijoje, žuvo visi 283 lėktuve skridę keleiviai ir 15 įgulos narių. Ketvirtadienį paskelbiant nuosprendį dalyvavo daugelio aukų šeimos. 193 aukos buvo Nyderlandų piliečiai.

Teigiama, kad raketų paleidimo įrenginys buvo atgabentas iš 53-osios priešlėktuvinių raketų brigados – Rusijos ginkluotųjų pajėgų padalinio, įsikūrusio Rusijos Kursko mieste.

 

Girkinas yra 51 metų buvęs Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pulkininkas.

Numušimo metu jis buvo gynybos ministras ir apsiskelbusios Maskvos remiamos Donecko liaudies respublikos ginkluotųjų pajėgų vadas.

Kiti trys teisiami vyrai – Girkino pavaldiniai. Prokurorai teigia, kad Charčenka buvo prorusiškų separatistų kovinio padalinio vadas ir įsakymus gaudavo tiesiai iš Dubinskio.

Pulatovas yra vienintelis iš įtariamųjų, kuriam teisiamajame posėdyje atstovavo gynėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()